Zowel zonnepanelen als een zonneboiler dragen een steentje bij aan een beter milieu. Beide systemen maken gebruik van zonnecollectoren, maar er is een kenmerkend verschil. Met zonnepanelen wek je elektriciteit op, met een zonneboiler produceer je warmte. Wat is nu het onderscheid tussen beide opties? Onze experts leggen de belangrijkste kenmerken uit.
Resultaat
Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie. De geproduceerde stroom vanuit de zonnepanelen levert elektriciteit in je hele woning. Een zonneboiler beperkt zich alleen tot verwarming van water voor bijvoorbeeld je douche, kraan of verwarming. Het resultaat is dus erg verschillend. Zonne-energie omzetten in warm water is tot vier keer zo effectief dan zonlicht omzetten in elektriciteit. Om te zien wat je investering oplevert kijk je ook naar de terugverdientijd van een systeem. Bij zonnepanelen is dit, ongeacht de grootte van de installatie, gemiddeld tien jaar. Een zonneboiler kan hierin meer variëren. Als de aanschafprijs laag is wordt de terugverdientijd automatisch korter. Ook de manier waarop je nu water verwarmt heeft invloed op het terugverdienen van je investering. Een elektrische boiler is over het algemeen duur in het gebruik. Door over te stappen op een zonneboiler zal in dit geval minder tijd nodig zijn.
Situatie
Voor zowel zonnepanelen als een zonneboiler moet je dak aan een aantal eisen voldoen:
Zonnepanelen
- De ideale hellingshoek is 35 graden
- De panelen moeten aan alle kanten binnen het vlak van het dak blijven
- De ideale ligging is op het zuiden, omdat daar de meeste zon komt
Zonneboiler
- De hellingshoek moet tussen de 30 en 60 graden liggen
- Het dak moet groot en stevig genoeg zijn om de boiler te plaatsen
- De ideale ligging is op het zuiden, zonder schaduw
Investeren in zonnepanelen is voor vele situaties een goede optie, aangezien je energie voor je huishouden opwekt. Denk bij een zonneboiler eerst goed na waarvoor jij het systeem wilt gebruiken. Wil je alleen warmte produceren voor je douche en kraan? Dan heb je genoeg aan een standaard of compact exemplaar. Wil je ook je huis verwarmen? Kies dan voor een zonneboiler combi. De aanschafprijs van een combinatie-apparaat is hoger.
Milieubijdrage
Volgens het RVO gaat het grootste gedeelte van het Nederlandse energieverbruik op aan verwarming van water en woningen. Het omzetten van zonne-energie in warmte reduceert de CO2-uitstoot. Huishoudens besteden twintig procent van de energie aan elektriciteit. Met zonnepanelen verminder je de CO2-uitstoot omdat zij schone energie produceren. Beide opties zijn dus duurzaam en verbeteren het milieu.
Mogelijkheden
Voor meer informatie over zonnepanelen verwijzen wij je door naar de gespecialiseerde bedrijven of je gemeente. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een zonneboiler? Of wil je weten wat een zonneboiler voor jouw woning kan betekenen? Bij Zonneboilerbedrijf ben je aan het juiste adres voor al je vragen over zonneboilers.