Zonnepanelen in de tuin

0
767
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Het plaatsen van zonnepanelen in de tuin kan verschillende achterliggende redenen hebben. Heeft u bijvoorbeeld te weinig ruimte op uw dak, last van schaduwvorming of bent u woonachtig in een monumentaal pand, dan is de tuin een ideale optie. Wel gaat dit ten kosten van een stuk grond en ligt de aanschafprijs wat hoger.

Regelgeving

Er zijn een aantal regels verbonden aan het plaatsen van zonnepanelen in uw tuin. Het is daarom verstandig om het eerst te overleggen met de Bouw- en Woningtoezicht (BWT) van uw gemeente. Het kan bijvoorbeeld niet passen binnen het bestemmings- en omgevingsplan. Ook kan het moeten voldoen aan verschillende planologische regels. Echter, dit hangt sterk af van in welke gemeente u woont.

In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig, mits er wordt voldaan aan twee voorwaarden. De constructie mag niet hoger zijn dan 5 meter. En de voorwaarden van de gemeente moeten worden nageleefd.

Kosten

Zoals bovenstaand vermeld brengt het plaatsen van zonnepanelen op de grond wel meer kosten met zicht mee. Dat komt omdat er vaak een fundering aangelegd moet worden om de panelen goed te kunnen plaatsen. Op deze manier staan de panelen stevig in de grond en zijn ze solide genoeg in de grond om extreme weersomstandigheden te doorstaan.

Ook kunt u ervoor kiezen om camerabewaking aan te schaffen. Zonnepanelen zijn geliefde objecten om te stelen, aangezien deze redelijk eenvoudig te demonteren zijn wanneer deze in de tuin geplaatst zijn.

Als laatste moet de stroom die je hebt opgewekt nog naar je meterkast komen. Dit gebeurt met bekabeling door de tuin. Hoe langer de bekabeling is, hoe meer stroom je verliest. Een installateur kan je goed adviseren over wat voor soort bekabeling je het beste kunt gebruiken en of daar extra veiligheidsmaatregelen voor nodig zijn.