Zonnepanelen een duurzame investering met rendement

0
742
Design en lifestyleDesign en lifestyle

De aanschaf van zonnepanelen zorgt voor een redelijke investering, toch is dit een investering die zich in de loop der jaren zeker terugverdiend. De investering brengt kosten met zich mee, wat daardoor ook een belangrijke factor is bij het overstappen op zonne-energie. Er is echter geen standaard bedrag omdat er rekening moet worden gehouden met specifieke omstandigheden en persoonlijke voorkeuren.

Omstandigheden bij het plaatsen

Er moet worden gekeken naar de hoeveelheid zonnepanelen die op het dak passen. Bij een huis met een nokverhoging of dakkapel zal dit gevolgen hebben voor het aantal te plaatsen zonnepanelen. Daarnaast is de positie van het dak een belangrijk onderdeel. Als je het maximale rendement uit de zonnepanelen wilt halen moet er natuurlijk zonlicht aanwezig zijn. Hierbij is het dus ook belangrijk om rekening te houden met schaduwvorming door bijvoorbeeld hoge bomen en schoorstenen die in de omgeving staan. Naast de omgevingsfactoren is het ook belangrijk om rekening te houden met de soort zonnepanelen die je aanschaft. Dit heeft namelijk directe gevolgen bij de eindafrekening. Zo zijn monokristallijn zonnepanelen duurder in aanschaf dan de polykristallijn zonnepanelen.

Haal meer geld uit je investering door het terug verkopen van energie

Het is mogelijk om jou opgewekte energie terug te verkopen aan het energienet. Wanneer je meer energie genereert dan verbruikt, geeft de energieleverancier je hier tot op een bepaalde hoogte een bedrag voor terug. Dit  kan een leuk bedrag opleveren, maar het belangrijkste voordeel blijft natuurlijk het feit dat je zelf energie opwekt, wat een flinke kosten besparing met zich mee brengt. De jaarlijkse besparing kan al beginnen bij €500 en oplopen tot zo´n €1.250 per jaar.

Het belang van meerdere offertes vergelijken

Juist omdat het aanschaffen van zonnepanelen een behoorlijke investering vergt is het van belang om een weloverwogen keuze te maken. Door meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken krijg je snel inzicht in de kosten die past bij jou wensen. Zo hou je de kosten van een investering zo laag mogelijk en kan je toch jouw huis volledig voorzien van zonne-energie.