Zo werkt een warmtepomp

0
490
warmtepomp
WonenWonen

De laatste jaren wordt dit woord steeds vaker gebruikt: de warmtepomp. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk, en hoe zorgt hij ervoor dat we duurzamer gaan leven? Eigenlijk is warmtepomp niet de juiste naam voor dit apparaat, want een warmtepomp is een slim klimaatsysteem dat kan verwarmen én koelen. Een warmtepomp is een zuinig alternatief voor traditionele verwarmingsketels. De pomp kan tot 75% van de warmte zelf opwekken, en de andere 25% komt van aardgas of elektriciteit. Warmtepompen onttrekken doorgaans warmte aan natuurlijke bronnen (zoals de buitenlucht, het grondwater of de bodem) en zetten die om in energie die gebruikt kan worden om uw huis te verwarmen.

Hoe de warmtepomp werkt

Een warmtepomp werkt heel eenvoudig, namelijk door warmte-energie te onttrekken aan de omgeving (water, lucht, bodem). Vervolgens wordt die energie in de vorm van warmte afgegeven aan het verwarmingssysteem dat op de warmtepomp aangesloten is. De warmtepomp werkt volgens de natuurkundige principes van verdamping en condensatie. De warmte wordt verkregen door de druk te verlagen, zodat het koelmiddel bij een lage temperatuur verdampt. De vloeistof wordt een gas, de warmte wordt vrijgemaakt door het koelmiddel (in gasvorm) in druk en temperatuur te verhogen en het te laten condenseren. Het gas wordt weer vloeibaar en wordt gebruikt voor verwarming.

De drukverhoging of -verlaging gebeurt in de compressor en het drukverschil wordt in stand gehouden door het expansie-element tegenover de compressor in de koelkringloop. Deze onderdelen vormen, samen met de verdamper en de condensor, de kern van het koelsysteem. Samen vormen deze v het kernsysteem van de warmtepomp. Zonder een van deze onderdelen kan een warmtepomp niet werken. De warmte wordt geabsorbeerd in de verdamper (buiten unit) en weer afgegeven aan de condensor (binnen unit). Als het proces omgekeerd wordt, kan een warmtepomp gebruikt worden om te koelen.

Verschillende soorten warmtepompen

Met een warmtepomp kunt u de CO2-uitstoot verminderen. Maar wat voor soort warmtepomp hebt u nodig? Dat hangt van verschillende factoren af, zoals de isolatiewaarde en het bouwjaar van het huis, en de beschikbare warmtebronnen in de buurt. Bovendien spelen ook de kosten een rol bij de overstap naar duurzame aardgasalternatieven.

Afhankelijk van de gebruikte warmtebron en het materiaal (water of lucht) dat verwarmd moet worden, zijn er verschillen tussen de verschillende soorten warmtepompen. Als u bijvoorbeeld een warmtepomp van Greenchoice kiest, hebt u de keuze tussen een lucht/lucht-warmtepomp, lucht/water-warmtepomp, grondwater-warmtepomp, water/water-warmtepomp of een hybride warmtepomp. Welk type warmtepomp het ook wordt: je woning wordt gelijk een stuk duurzamer, en dat merk je op je energierekening!

Dit zijn de voordelen van een warmtepomp

Het kiezen voor een warmtepomp heeft verschillende voordelen. Zo neemt je aardgasverbruik flink af, omdat je minder of zelfs geen gas nodig hebt voor de verwarming van je huis. Zo draag je je steentje bij aan een beter milieu en bespaar je gelijk op je energiekosten. Een duurzamer huis zorgt bovendien voor een hogere verkoopwaarde, mocht je van plan zijn je huis te verkopen. Je woning krijgt vaak ook een hoger, en beter energielabel. Wist je dat warmtepompen bijna onderhoudsvrij zijn? In veel gevallen maak je bovendien ook nog eens aanspraak op een subsidie als je een warmtepomp aanschaft.