Een fancy fair organiseren is leuk, en kan naast een hoop plezier ook een leuk bedrag opleveren voor de organiserende partij. Maar het is daarnaast ook erg veel werk, waarbij een goede planning en zeker ook genoeg mankracht van heel groot belang is.

De fancy fair

De precieze invulling van een fancy fair kan nogal verschillen, maar vaak wordt er gekozen voor een aantal kraampjes en, afhankelijk van de doelgroep, wat dingen om te doen. In de kraampjes vind je vaak eten en drinken, maar vaak worden er ook spulletjes tegen vriendelijke prijzen verkocht. Meestal zijn er ook wel kraampjes te vinden waar je spelletjes kunt spelen, of er is een grote loterij waarvoor je vooraf of ter plekke lootjes kunt kopen.

Vaak worden fancy fairs georganiseerd door organisaties als scholen of verenigingen. Zij doen dit vaak voor de gezelligheid, bijvoorbeeld als afsluiting van het schooljaar of seizoen. Ook het verdienen van een groot of kleiner bedrag is vaak een goede reden om een fancy fair te organiseren. Het is bijvoorbeeld een manier om geld in te zamelen om wat nieuwe materialen aan te kunnen schaffen.

Je doel

Voor je een fancy fair gaat organiseren is het belangrijk om je doel voor ogen te hebben: is het enkel en alleen voor de gezelligheid, en mag het wat geld kosten? Of is het juiste de bedoeling om geld te verdienen, en mag de fancy fair zelf eigenlijk zo min mogelijk kosten?

Is het je doel om geld in te zamelen, dan is het van groot belang om op zoek te gaan naar sponsoren. Zij kunnen bijvoorbeeld de prijzen voor een verloting ter beschikking stellen, of eten en drinken tegen een gereduceerd tarief aanbieden. Wil je graag live muziek laten horen? Ook dit zou je kunnen proberen tegen een laag tarief of zelfs gratis te doen, door een lokaal talent speeltijd en naamsbekendheid te geven.

Heb je het doel van je fancy fair duidelijk, dan ga je de verdere praktische zaken regelen. Het is bijvoorbeeld een idee om met plastic munten te werken in plaats van echt muntgeld, zeker als er ook veel kinderen verwacht worden. Er moeten waarschijnlijk lootjes worden verkocht, er zijn mensen nodig om de kraampjes op te bouwen en te bemannen en het is handig om een goed tijdschema van de dag op te stellen. Zorg ervoor, zeker als het je doel is om geld in te zamelen, dat mensen het niet na twintig minuutjes al zat zijn, en biedt genoeg activiteiten en vertier aan. Als mensen langer blijven, geven zij tenslotte ook meer uit!