Zo kies je de perfecte vloer in iedere woonruimte

0
851
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Als je gaat verhuizen of verbouwen, zijn er veel veranderingen om over na te denken. Sommige elementen in je huis vereisen meer aandacht dan andere, simpelweg omdat ze permanenter zijn. Een mooie nieuwe vloer blijft waarschijnlijk langer liggen dan die grappige vaas die je in de vensterbank hebt gezet. Daarom wil je natuurlijk goed nadenken over het type en de kleur van de vloer die je aanschaft. In dit artikel geef ik je wat tips om het kiezen makkelijker te maken.

Overweeg het volgende

 

1) Uitstraling

Wat voor sfeer moet de ruimte uitstralen? Een rustige slaapkamer, een energieke keuken, of een gezellige woonkamer? Het patroon waarin de vloer wordt gelegd, is hiervoor heel bepalend. Met houten vloeren en tegelvloeren kun je allerlei patronen creëren, zoals de visgraat of een mozaïek.

 

2) Ruimtelijke ervaring

Wil je de ruimte groter of knusser doen lijken? Met tegels kun je de ervaring van het formaat van de ruimte beïnvloeden. Met grote tegels van bijvoorbeeld 30×30 cm kun je een kleine badkamer ruimer doen lijken.

 

3) Kleur en stijl

Wat voor kleur hebben of krijgen de muren en wat is de stijl van je meubels? Het is belangrijk om hier van te voren goed over na te denken, want dit zijn de elementen in je woon-, slaap- of werkkamer die het langst hetzelfde blijven.

 

Tip: Neem verfstaaltjes van de bouwmarkt mee als je een vloer gaat uitkiezen. En probeer een natuurgetrouwe foto te maken van de kleur van je bank, tafel en kasten.

 

4) Duurzaamheid

Is het materiaal geschikt voor de ruimte waar de vloer in komt te liggen? In de meeste badkamers liggen tegels, maar sommige (bewerkte) houtsoorten of PVC zijn hiervoor ook geschikt. Aan de andere kant kun je natuurlijk ook mooie tegels gebruiken in je woonkamer, in plaats van het gebruikelijkere laminaat of tapijt.

 

Materialen

De belangrijkste vragen bij het kiezen van je perfecte nieuwe vloer, is welk materiaal het best aansluit op jouw smaak en de functie van de ruimte. Dit zijn de meest voorkomende vloersoorten:

 

Tegels

Het grootste voordeel van tegels is dat ze in heel veel kleuren, formaten en patronen verkrijgbaar zijn. Daarnaast kun je ze in iedere ruimte gebruiken. Veel vloertegels zijn zelfs ook als wandtegel te gebruiken. Zo creëer je eenheid in je ruimte.

Wil je vloertegels kopen, dan is het altijd verstandig om naar een showroom te gaan. In het echt zijn tegels altijd net een beetje anders dan op je scherm in een webshop.

 

Houten vloer

Een houten vloer bestaat in grofweg twee vormen: een massief houten vloer of parket. Beide zijn verkrijgbaar in uiteenlopende houtsoorten, zoals eiken, essen of teak.

 

Laminaat of PVC

Laminaat en PVC zijn populaire alternatieven voor houten vloeren. Ze zijn makkelijker in onderhoud, maar geven toch de uitstraling van hout.

 

Tapijt

Tapijt kun je in een veelvoud aan kleuren aanschaffen. Het geeft een gezellige draai aan je ruimte.

Veel plezier bij het kiezen van je nieuwe vloer! Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je er nog jarenlang van kunt genieten!