Zo kies je een kunstwerk wat bij je inrichting past

0
511
Design en lifestyle

Er zijn een heleboel verschillende soorten kunstwerken. Denk hierbij aan schilderijen, beelden of aparte meubels. Maar hoe kies je nou een kunstwerk wat goed bij je inrichting past? Dit is afhankelijk van een hoop dingen, die ik hieronder zal beschrijven.

Wat is je inrichting?

Bij het kiezen van een kunstwerk, moet je rekening houden met de inrichting die je hebt. Is deze druk of rustig, modern of klassiek, kleurrijk of gevuld met grijstinten, enzovoort. Bij een rustige inrichting met weinig kleuren, passen kunstwerken met niet teveel drukke kleuren, en een rustige uitstraling. Denk hierbij aan een subtiel beeldje. Heb je een inrichting waar veel kleuren zijn terug te vinden, en veel verschillende meubels staan, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een schilderij waar de kleuren van af spatten. Daarnaast moet er worden stilgestaan bij of je een modern, of een klassiek huis hebt. Een schilderij van Rembrandt zal bijvoorbeeld beter passen bij een klassieke inrichting, dan bij een moderne inrichting. Lijsten om een schilderij kunnen ook enorm bepalen of het past bij je inrichting.

 

Wat is je persoonlijkheid?

Je persoonlijkheid speelt ook een rol bij het kiezen van een kunstwerk. Houd je van rust en eenheid, dan past bijvoorbeeld een rustig schilderij, wat niet teveel afleid goed bij je. Ben je van nature een druk persoon die houdt van levendigheid, dan zou je kunnen kiezen voor een schilderij wat echt opvalt. Ook kun je speciale meubels uitzoeken die de aandacht trekken. Ben je een nieuwsgierig persoon, die veel van reizen houdt, dan is het leuk om afbeeldingen en beeldjes te hebben uit verschillende landen. Denk hierbij aan een mooie, tropische zonsondergang. Of misschien een beeldje uit een andere cultuur? Kortom, er is van alles mogelijk.

 

Welke kleuren zijn er in je huis?

Een verkeerde kleur van een kunstwerk komt de kamer absoluut niet ten goede. Heb je een kamer met donkere, warme kleuren zoals zwart, donker grijs, of donker rood? Dan past hier een kunstwerk bij met hetzelfde soort kleuren. Op bijvoorbeeld een donkerrode wand past erg goed een schilderij met veel zwart, maar niet een kunstwerk wat fel groen is. Bij veel donkergrijze meubels, kan prima een donker bruin beeldje, maar niet een roze beeldje. Het kan ook zijn dat je kleuren in huis hebt die levendig en kleurrijk zijn. Heb je bijvoorbeeld een muur in fel rood, dan past hier goed een kunstwerk bij wat ook felle kleuren heeft. Een donker schilderij bijvoorbeeld past hier over het algemeen niet goed bij.