Het kan erg belangrijk zijn om je messen regelmatig te slijpen! Door messen te slijpen blijft de onderzijde van het lemmet scherp, waardoor het snijden van bijvoorbeeld vlees of groenten makkelijk blijft gaan. Het slijpen van messen lijkt vaak echter makkelijker, dan dat dit in de praktijk is. Weet je bijvoorbeeld zeker, dat je de juiste messenslijper voor je messen hebt? Heb je de messen na het slijpen hiervan ook gepolijst? Hoe vaak moet je messen slijpen om ze scherp te houden? Enzovoorts. In dit artikel beschrijven we hoe je messen scherp kunt houden, zonder schade aan het lemmet van het mes te veroorzaken. Messensets zijn doorgaans behoorlijk duur, waardoor een passend onderhoud aan de messen essentieel is.

Verschillende soorten messenslijpers

Messenslijpers worden in verschillende soorten aangeboden. Dit heeft onder meer te maken met de afkomst van de messen. Japanse messen hebben een dunner lemmet dan Europese messen. Dit betekent onder meer, dat er ook een verschil in de slijphoek van beide messensoorten zit. Sommige messenslijpers kunnen zowel gebruikt worden voor Europese-, als Japanse messen. Andere messenslijpers zijn specifiek gericht op een van beide soorten messen. Ook heb je de keuze tussen een handmatige messenslijper en een elektrische variant.

Messen polijsten na het slijpen hiervan

Mogelijk zijn de messen niet meer helemaal glas na het slijpen hiervan. Om de messen hun gladde en scherpe lemmet terug te geven, is het belangrijk om de messen na het slijpen nog te polijsten. Iedere messenslijper is voorzien van een klein gootje om de messen te polijsten. Het polijsten van messen werkt op dezelfde wijze als het slijpen hiervan.

Tip: bekijk vooraf instructievideo’s op internet, om te zien hoe messen geslepen en gepolijst kunnen worden met een handmatige messenslijper. Bekijk daarbij goed welk type messen je hebt om onnodige schade aan het lemmet van je messen te voorkomen.