Zo help jij je gazon de winter door

0
811
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Om in de zomer te kunnen genieten van een prachtig gazon is het belangrijk om je gazon het hele jaar door de nodige aandacht te geven. Wanneer de dagen korter worden en het buiten kouder wordt, blijft het dus belangrijk om je gazon goed te onderhouden.

Blad verwijderen

Vanaf het moment dat de bomen hun blad verliezen is het belangrijk om deze bladeren regelmatig van het gazon te verwijderen. Bladeren op het gazon zorgen er namelijk voor dat er geen zonlicht meer bij het gras kan komen. Bovendien blijft het gras door de bladeren erg lang nat, waardoor er verrotting op kan treden. Verwijder bladeren dus regelmatig en wacht niet tot de bomen al hun blad zijn verloren. Je kunt het blad verwijderen met een bladblazer, maar een bladhark werkt ook prima.

Laatste keer maaien

Gras blijft groeien zolang het buiten warm genoeg is. Het is belangrijk om het gras regelmatig te maaien tot het gestopt is met groeien. Er is dus geen vast moment aan te wijzen waarop het gras voor de laatste keer gemaaid kan worden. Het is wel verstandig om het gras in het najaar niet te kort te maaien. Houdt een lengte van ongeveer 4 cm aan. Wanneer je te vroeg stopt met maaien kan er verstikking optreden en is de kans op mos erg groot. Wanneer je een grasmaaier kiest in het juiste formaat is je gazon in een handomdraai gemaaid. Toro heeft een grote verscheidenheid aan grasmaaiers. Van kleine benzinemaaiers tot een grotere professionele zitmaaier.  Nog een handig product om je tuin te onderhouden is een lumag trilplaat.

Kalk en mest

Door je gazon regelmatig te bemesten wordt het gazon sterker en minder vatbaar voor schimmelvorming. Voor het beste resultaat kun je het gazon het beste bemesten in het najaar, maar niet later dan oktober. Kalk kun je het beste strooien in november of december. Door het gazon met kalk te bestrooien verminder je kans op algen en mos.