Ligt jouw voortuin er al een tijdje triest bij? Dan wordt het hoog tijd dat deze wordt aangepakt. Hoe groot of klein deze metamorfose is heb je zelf in de hand. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal accessoires toevoegen en wat planten terugsnoeien, maar je kunt ook de hele tuin omgooien. Dit artikel is gericht op de wat grotere tuin verbouwingen en geeft je een idee van welke stappen je kunt volgen tijdens dit proces.
Ontwerp
Voordat je begint aan de daadwerkelijke verbouwing is het handig om op papier te zetten wat je plan is. Zorg dat je dit ontwerp op schaal maakt. Zo voorkom je dat je er tijdens de uitvoering van de klus achter komt dat je tuin toch iets te klein is voor een vijver van vier bij drie. Dit is hét moment om te bedenken wat je graag in de tuin terug wilt zien. Ook bepaal je in deze fase de materialen waarmee je wilt gaan werken. Wil je bijvoorbeeld graag een oprit laten bestraten, teken deze dan uit en zet erbij welk type bestrating je wilt gebruiken. Zo kun je altijd terugkijken naar je ontwerp als je iets niet meer helemaal zeker weet.
De juiste mensen
Zodra je je ontwerp af hebt, wordt het tijd om te bepalen of je de verbouwing zelf gaat uitvoeren of dat je dit toch uitbesteedt aan een professionele partij. Kies je voor dit laatste dan is het belangrijk dat je goed onderzoekt door welke partij je dit laat doen. Het is tenslotte wel je tuin waar je daarna weer jaren naar moet kijken en er kan veel geld in gaan zitten. Heb je zelf wel verstand van bestrating, maar heb je iets minder groene vingers? Laat de planten dan over aan een hovenier. Die kan de planten voor je uitzoeken en bepalen wat het best bij jou en je tuin past.
Aanleg van de tuin
Als je je tuinteam verzameld hebt, dan kan de tuinverbouwing beginnen. Waarschijnlijk moet je eerst de oude tuin ‘slopen’. Haal hiervoor alles uit de tuin en zorg dat je dit op de juiste manier afvoert. Sommige spullen kunnen nog best een tweede keer gebruikt worden. Gooi die spullen dan ook niet gelijk weg, maar kijk of je ze kunt recyclen of aan iemand anders kunt geven. Als de hele tuin leeg is, dan is het tijd voor het grondwerk. Zorg dat je de grond goed voorbereid voor hetgeen wat je er op gaat bouwen. Vervolgens kan iedereen aan de slag met de opbouw. Het is handig om een planning te hebben, maar probeer je hier niet te veel op vast te pinnen. Er kunnen zich namelijk altijd onvoorziene zaken voordoen die er voor zorgen dat je vertraging oploopt.
Verzorging
De verbouwing is klaar en je kunt gaan genieten van je tuin. Let er wel op dat je je tuin goed verzorgt zodat deze langer mee gaat. Kijk daarom goed welke verzorging de verschillende aspecten van je tuin nodig hebben. De ene plant heeft bijvoorbeeld meer water nodig dan de andere plant. Een kwestie van bijhouden, maar dan heb je wel jarenlang plezier van je tuin.