Zo creëer je het perfecte thuiskantoor

0
895
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Of je nu ZZP’er bent of vaak thuiswerkt, de inrichting van een goede werkplek is belangrijk voor je productiviteit.  Iedereen kan een bureau in een ruimte plaatsen, maar als je een goede setup wilt, moet je weten hoe je die het beste kunt creëren. Het is daarbij ook handig veelvoorkomende valkuilen vermijden en het direct goed te doen.

Haal het meeste uit je ruimte

Je hebt misschien het gevoel dat je nauwelijks ruimte overhoudt voor een thuiskantoor, vooral als hiervoor geen aparte kamer in huis beschikbaar is. Zelfs als je dat wel hebt, is het zaak om ruimte zo goed mogelijk in te richten. Vooral als je weinig ruimte hebt, is het belangrijk om elke centimeter te gebruiken. Zo slagen er mensen in om een kantoor in hun kast te passen. Hoewel dit misschien te klein is voor jouw kantoor kun je wel leren van degenen die dat op deze manier doen.

Maak gebruik van de muren, hier kun je veel opslagruimte kwijt door hangende kasten en dat geeft je weer meer ruimte om bijvoorbeeld een bureau kwijt te kunnen. Gebruik de ruimte onder je bureau. Het is handig om een aantal laden of andere opberg mogelijkheid te hebben. Zo werk je efficiënter en kun je extra spullen opbergen. Heb je een bureau met alleen een blad? Dan kan het fijn zijn om hier een ladekast onder te zetten. Koop vooral niet te veel meubilair, zoek uit wat je nodig hebt en laat wat extra ruimte voor groei. Je moet georganiseerd werken en een hoewel en opgeruimde werkplek hierbij erg fijn is kan het vervelend zijn om in een volgepropte ruimte te werken. Je kunt altijd later meer toevoegen als dit toch noodzakelijk blijkt.

Maak je ruimte speels en interessant

Je wilt ergens werken waar je graag je tijd doorbrengt, dus voeg ook persoonlijkheid toe aan de vormgeving van je thuiskantoor. De principes die je voor een goed huisontwerp hanteert werken hier net zo goed. Denk na over wat je leuk vindt en hoe je dat aan je ruimte kunt toevoegen.

Als je een thema kiest en eraan vasthoudt, hoef je niet al te veel zorgen te maken over kleur en design. Als je keuzes op een vergelijkbare manier maakt, creëer je een mooie ruimte zonder je veel moeite te doen.

Ergonomie

Het is een no-brainer, maar natuurlijk heb je een goede bureaustoel en fatsoenlijke werktafel nodig. Investeer eventueel ook in een verstelbaar bureau zodat je naast zittend ook staand kan werken. Zo voorkom je klachten door te veel te zitten. Je hebt thuis namelijk niet die interactie met collega’s waardoor je regelmatig even loopt.

Tot Slot

Mocht het allemaal niet passen in huis, of is het tijd om door te groeien naar een echte kantoorruimte dan kan dat natuurlijk ook. Bovendien is het gezond om werk en privé gescheiden te houden. Een eigen kantoor hoeft niet duur te zijn. Met een coworking space bespaar je zo een hoop geld. En mocht een kantoor in een grote stad zoals Rotterdam te duur zijn, steden hier omheen, zoals Dordrecht, zijn ook een goede optie.