Zo bereid je je goed voor op de wintersport

0
846
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Skieën van de zwarte piste, genieten van al het sneeuw en het après-skieën; op wintersport gaan is absoluut een van de hoogtepunten van het jaar! Voordat je op reis gaat is het echter wel zaak om je goed voor te bereiden. Hieronder staan een aantal tips, zodat je je vakantie zorgeloos kan starten.

Welke outdoorspullen neem ik mee?

Sta allereerst stil bij de outdoorspullen die je mee moet nemen. Wat heb je al in huis en wat is verstandig om aan te schaffen? Op internet vind je heel veel outdoorwinkels, zoals Zwerkei, Bever en Decathlon. Misschien kom je ook spullen tegen waar je nog niet eerder aan hebt gedacht. Zo heb je een lawineveiligheidsuitrusting. Zo is het verstandig om je goed te verdiepen in lawines en een lawinepieper aan te schaffen. Met een lawinepieper is het mogelijk om iemand te vinden die onder het sneeuw ligt. Van belang is dat iedereen een Lawine Veiligheids Systeem bij zich heeft. Hierdoor heb je zowel een zender als een ontvanger. Oefen hier veel op!

Iets anders: Wat ook vaak vergeten wordt zijn skibrillen. Op webshops kan je goed vergelijken op basis van bijvoorbeeld kleur, gewicht, lenscategorie en de prijs. 

Voor de koukleumen onder ons is een thermokleding handig. Hierdoor valt de kou best wel mee! Daarnaast is het ook belangrijk dat er goede lenzen worden gedragen. 123lens heeft een groot overzicht waar je lenzen online bestellen kan

Bereid je fysiek ook voor op de wintersport

Naast het meenemen van je outdoorkleding is het ook aan te raden om je sportief je eigen goed voor te bereiden. Zo onderschatten wintersporters hoe zwaar het skiën eigenlijk is. Doe daarom ook wat oefeningen vooraf, zoals squats. Tijdens het skiën buig je je knieën voortdurend. Door regelmatig te ‘squaten’, bouw je benen spiermassa op.

Het is dus zaak dat je knieën traint. Dit doe je bijvoorbeeld door te gaan traplopen en je tenen op te trekken. 

Informatie voor als je met de auto vertrekt

Vertrek je met de auto? Dan moet ook je auto goed bestemd zijn tegen de winter! Kies daarom zeker voor winterbanden en sneeuwkettingen. Uiteraard moet je je rijgedrag ook aanpassen aan de weersomstandigheden. Zorg dat je geconcentreerd aan het rijden bent. Neem dan ook zo nu en dan een pauze. Verder is het raadzaam om geleidelijk aan te versnellen en te remmen. Zo voorkom je dat je gaat slippen!

Controleer verder of je een vignet moet hebben, zoals in Oostenrijk. De regels verschillen natuurlijk per land, dus het is handig om de website van de autovignetten.nl te raadplegen voor een handig overzichtje. 

Tot slot is het aan te raden dat je goed voorbereid bent indien je pech onderweg hebt. Neem bijvoorbeeld genoeg warm eten en drinken mee en laat je goed verzekeren. Kies bijvoorbeeld voor de ANWB wegenwacht. 

Wel of geen reisverzekering?

Het zal je verbazen hoeveel mensen geblesseerd raken, waardoor de ambulance langs moet komen. Bedenk voor jezelf of je wel of geen wintersportpakket in je reisverzekering neemt. Zo ga je met een gerust gevoel op vakantie en reis je met minder zorgen af naar je wintersportoord!