Zelf meubels maken? Gebruik vurenhout

0
1584
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Vurenhout. De meest bekende en gebruikte houtsoort in Nederland. Afkomstig van de fijnspar, beter bekend als de kerstboom. Hoewel er in ons land wel productiebossen van de fijnspar bestaan, kan dit aanbod toch niet voldoen aan de vraag. En dus kan het zo zijn dat het vurenhout in Nederland afkomstig is uit bepaalde streken in Noord-Europa. Van oorsprong komt vurenhout uit Zweden. In dit artikel bespreken we een aantal eigenschappen die vurenhout uitermate geschikt maken voor het zelf vervaardigen van meubels.

Eigenschappen van vurenhout

Vurenhout kan – zowel binnen als buiten – voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Deze lichtgewicht en sterke houtsoort is beschikbaar in ruwe, geschaafde of gevingerlaste vorm en als betonbadding (balk), steigerhout of geschaafd aan profiel. Vurenhout in ruwe vorm is veelal goedkoper dan geschaafde planken, omdat die eerste nog niet bewerkt is. De geschaafde planken worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld meubels, zoals boekenkasten of vitrinekasten. Vurenhout in gevingerlaste vorm is aan de hand van een bepaalde vingerlastechniek aan elkaar gekoppeld, waardoor er meer op het hout kan worden bespaard en de balken sterk, kaarsrecht en stabiel zijn. Het zijn de eigenschappen van vurenhout die het tot het meest gebruikte houtsoort in Nederland maken.

Vurenhout is goedkoop

Een van die eigenschappen is dat, in vergelijking met andere houtsoorten, vurenhout vaak goedkoper is om aan te schaffen. En ondanks dat het aanbod aan productiebossen van de fijnspar in Nederland niet kan voldoen aan de vraag, is vurenhout toch meer beschikbaar dan andere houtsoorten.

Vurenhout is gemakkelijk te bewerken

Een andere eigenschap van vurenhout is dat het gemakkelijk te bewerken is, waardoor het uitermate geschikt is voor het zelf maken van meubels. Zo kun je het goed lijmen, zagen en verven. Het is diezelfde eigenschap waardoor ook veel bedrijven vurenhout gebruiken in onder andere heipalen, plaatmateriaal, dakbeschot, bekleding voor gevels, vloeren en kozijnen.

Vurenhout is geschikt voor binnen

Zoals eerder vermeld, is vurenhout beschikbaar in geschaafde vorm. Dat maakt dat deze houtsoort ideaal is voor projecten binnenshuis. Je kunt hierbij denken aan trappen, deuren, plafonds, keukens en dus ook meubels.

Vurenhout is beschikbaar in lange lengtes

Een andere eigenschap waardoor vurenhout het meeste gebruikte houtsoort in Nederland is, is dat het in lange lengtes verkrijgbaar is. Met name voor de bouw van grote objecten, meubels en gebouwen is het handig dat vurenhouten balken en planken in lange lengtes van zelfs 5400 millimeter lang beschikbaar zijn.

Vurenhout kent vele toepassingsmogelijkheden

Zoals gezegd, kan vurenhout zowel binnen als buiten voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Waar buiten een stenen schuur tegenwoordig vervangen wordt door een blokhut van vurenhout, wordt binnen vurenhout gebruikt voor bijvoorbeeld het zelf maken van meubels of voor kleine objecten, zoals fotolijstjes en speelgoed.

We hopen dat deze eigenschappen je doen overtuigen om vurenhout te gebruiken voor het zelf maken van meubels. Maar gooi ook die oude pallets in de schuur niet weg, want ook dit type hout kun je gebruiken om er bijvoorbeeld een wijnrek of plafondlamp van te maken.