Zelf kozijnen schilderen

0
11
Design en lifestyle

Kozijnen schilderen is een klusje wat men in principe zelf kan doen. Uiteraard geldt hier ook dat het beste werk wordt geleverd door een professionele schilder, maar dat zou u niet in de weg moeten staan om het tenminste eens zelf te proberen! Om goed beslagen ten ijs te komen, is het handig om het vaste stappenplan van de schilder te volgen.

Allereerst moeten de oude kozijnen opgeschuurd worden, met een schuurapparaat of met de hand. Het is belangrijk dat veel van de oude verf verwijderd is en de ondergrond vetvrij is. Dit kunt u doen met wat ammoniak. Heeft u last van houtrot, gebruik dan houtrotvuller. In het geval van afbladderende verf moet u schuren totdat u een egale ondergrond hebt, wat in veel gevallen betekent tot aan het hout. Ook is het verstandig om de ruiten af te plakken, zodat u daar geen verfspatten op krijgt. Maar let op, meteen na het verven moet u de tape weer verwijderen. Omdat de lijm van de tape verhard in het buitenlicht, wordt steeds lastiger om de tape te verwijderen.

Nu kunnen we gaan schilderen! Roer uw verf goed door, minstens 3 minuten. Doop de kwast in de verf en strijk hem af. Blijf dit doen tot de kwast vol met verf zit, maar er geen druppels meer af vallen. Schilder met krachtige halen en volg de houtnerf. Op die manier krijg je een mooie onderlaag van de grondverf.

Laat de grondverf goed drogen en schuur deze met fijn schuurpapier licht op. Hierdoor wordt de ondergrond weer helemaal mooi egaal. Is het kozijn nog niet helemaal mooi, dan kunt u eraan denken om nog een tweede grondverf laag aan te brengen. Als laatste, kunt u beginnen met lakken. Hier gelden weer dezelfde regels als voorheen. Het is over het algemeen beter om twee dunne lagen te doen dan een dikke laag.

Nog een aantal snelle tips: Giet de overgebleven verf over in een zo klein mogelijke blik. Dan is er zo min mogelijk contact met de lucht. Doe de deksel goed dicht en zet de pot omgekeerd weg. Op die manier zorgt de verf zelf voor een luchtdichte afsluiting! Bent u milieubewust? Gooi dan de rollers weg na gebruik. Het uitwassen met terpentine is érg slecht voor het milieu en gebruikte rollers geven nooit meer zo’n mooi resultaat als nieuwe rollers.
Als het goed is heeft u nu een mooi gelakt kozijn! Lijkt dit uw toch te veel werk of wilt u zeker weten dat uw kozijnen er binnen korte tijd weer op en top uit zien? Schakel dan een professioneel schildersbedrijf in.