Zelf klussen met steigerhout

0
532
Design en lifestyle

Wat je interieurstijl ook is, steigerhout geeft een unieke en sfeervolle uitstraling die tegenwoordig helemaal in trek is. Steigerhout is zowel voor binnen als buitengebruik geschikt en geeft overal een warme en stijlvolle sfeer. Of je er nu een meubelstuk, een accessoire of een buitenkeuken mee wilt maken, met steigerhout zit je altijd goed. Door het stoere karakter van dit houtsoort maakt het bovendien niet uit als de verschillende planken niet naadloos op elkaar aansluiten. Sterker nog, dit geeft nu juist een schitterend effect dat je alleen met steigerhout kunt realiseren.

Splinterend steigerhout

Wanneer je zelf aan het klussen slaat met steigerhout, dan zal het je opvallen dat steigerhout veel minder splintert dan andere houtsoorten. Dit komt doordat steigerhoutplanken van vurenhout gemaakt zijn. Vurenhout heeft als eigenschap dat het lange vezels heeft en daardoor minder splinters veroorzaakt bij behandeling. Om splinters bij steigerhout te voorkomen kun je de steigerhoutplanken het beste opschuren of meteen geborstelde steigerhoutplanken aanschaffen.

Behandeling van steigerhout

Zorg er bij het maken van je eigen meubilair voor dat je gedroogd steigerhout gebruikt. Wanneer je vers steigerhout gebruikt vindt er veel sneller werking plaats en dat geniet niet de voorkeur bij het creëren van meubelstukken. Hetzelfde geldt overigens voor wanneer het meubelstuk gereed is: wanneer het onverhoopt nat is geworden, laat het dan goed drogen. Verder kun je steigerhout onbehandeld laten. Het verkleurt na een paar jaar en geeft dan een unieke en wat verweerde uitstraling. Kies je er voor om toch te beitsen? Ook dat is prima mogelijk bij steigerhout. Hiermee voorkom je dan de verkleuring.