Zelf je huis verkopen of toch een makelaar inschakelen?

0
130
huis verkopen
Design en lifestyle

Je wilt je huis verkopen. Dan is het verstandig om na te denken of je dit helemaal zelf gaat doen of je er toch voor kiest om dit over te laten aan een makelaar. Kortom ga je je huis zelf verkopen of laat je dat over aan een makelaar?

Wat doet een makelaar?

Veel mensen denken schakelen meteeen een makelaar in  om het huis te verkopen in Roosendaal. Wat je misschien al wel of niet bekend is, zijn de grote onderlinge verschillen in tarieven van makelaars. Let er op dat je dus niet teveel betaald. Je kunt ervoor kiezen om een totaalpakket te nemen en dan neemt de makelaar de hele verkoop van je huis op zich. Denk hierbij aan adverteren, het maken van foto’s en de geïnteresseerden rondleiden.

 

Maar natuurlijk kun om kosten te besparen ook dingen voor eigen rekening nemen. Je kunt bijvoorbeeld zelf de rondleidingen verzorgen. Lijkt dit je een goed plan, houd er dan rekening mee dat geïnteresseerden op elk moment kunnen bellen en jij dus altijd bereikbaar moet zijn, want anders loop je mogelijke kopers mis. 

Zelf je huis verkopen

Natuurlijk is de andere optie om zelf je huis te verkopen. Let wel op, dit is nooit gratis. Er zijn altijd een aantal dingen waarin je zult moeten investeren, wil je dat je huis verkocht wordt. Promotie is een van die dingen. Dat kan gratis via social media en door middel van een advertentie op een huizensite. Dit is helaas niet gratis, maar je bespaart veel meer geld, dan wanneer je kiest voor een makelaar. Ook de bezichtigingen zul je zelf moeten doen. Neem uitgebreid de tijd voor iedereen die geïnteresseerd is en rekening voor elke bezichtiging minimaal één uur. 

Huis verkoopklaar maken

Of je nu een makelaar hebt ingeschakeld of niet, zorg ervoor dat je huis verkoopklaar is. Dit betekent zoveel mogelijk opruimen, je huisdieren even ergens anders onderbrengen en maak het licht en laat het fris ruiken. Ook kleine aanpassingen aan de tuin zoals het onkruid eruit halen, kan een groot verschil maken. Net als de tuin geldt dat ook voor persoonlijke foto’s of politieke voorkeuren, haal deze zoveel mogelijk weg en geef de kijkers ruimte om zich helemaal thuis te voelen in jouw huis.