Uncategorized

Zelf een huis bouwen? Dit zijn de eerste stappen

Zelf een huis bouwen? Dit zijn de eerste stappen

Vroeger tekende jij droomhuizen en speelde je dagenlang het computerspel The Sims. Het ontwerpen van riante woningen met moderne keukens en een tuin met zwembad was een grote passie. Ondanks dat je deze passie nooit tot uiting hebt gebracht in een studie bouwkunde, heb je altijd de droom gehad om een eigen huis te bouwen. Toen je voor de keuze gesteld werd om een huis te kopen of een huis te bouwen, was de beslissing snel gemaakt: “Een huis bouwen natuurlijk!”.

Goede keuze! Maar waar ga je beginnen?

Zet de financiën op een rijtje
Een huis bouwen hoeft niet duurder te zijn dan een reeds bestaande, serie woning. Om een huis te bouwen is naast bouwgrond, een architect en een aannemer nodig. Voordat je hier een beslissing in maakt, is het aan te raden uit te zoeken wat je maximale hypotheek is. De bouw van je huis hang hier namelijk voor een groot deel vanaf. Bedenk ook zelf hoeveel je uit wilt geven aan je nieuwe huis. Het is een investering voor een lange tijd, maar je moet ook nog geld overhouden voor een eventuele gezinsuitbreiding en vakanties. Een hypotheek kun je pas afsluiten nadat je alle contracten met de architect en aannemer hebt getekend.

Bouwgrond vinden
Grote kans dat je al een mooi bouwperceel op het oog hebt, maar indien dit niet het geval is, moet je actief op zoek naar een zelfbouwkavel. Op zelfbouwgrond kun jij een woning bouwen. Vaak moet deze woning aan een aantal voorwaarden voldoen, dus check dit van te voren even! Als je weet in welke regio of gemeente je wilt gaan wonen , kun je op gemeentesites of via de zoekmachine van Google zoeken op zelfbouwkavels. Ben je naast een privé woning geïnteresseerd in het laten bouwen van een pand voor je bedrijf? Kijk dan eens op bouwgrondvinden.nl om inzicht te krijgen in beschikbare bouwgrond. Op deze website kun je gericht per gemeente bekijken of er bouwkavels beschikbaar zijn.

Op zoek naar een architect
Je hebt je bouwkavel gevonden, gefeliciteerd! Nu wordt het tijd om een goede architect aan te stellen, want ondanks je Sims-ervaring weet je weinig van bouwconstructies en innovatieve bouwmethoden. Wat je wel weet, zijn je woonwensen. Indien je niet in je eentje een huis gaat bouwen, is het handig dat jij en je partner of huisgenoot dezelfde wensen hebben. Ga hier eens goed voor zitten en stel een lijstje met woonwensen op. Dit kun je vervolgens met de aangestelde architect bespreken tijdens jullie kennismaking. Ook de zoektocht naar een geschikte architect, kun je het beste samen doen. Verdiep je in eerder werk en projecten van de architect of het architecten bureau en vergelijk dit met je lijst met wensen. Selecteer vervolgens een architect en ben tijdens de periode van ontwerpen, kritisch. Het moet namelijk écht aan jouw wens voldoen en binnen het budget blijven. Het kan dus best zijn dat er een paar ontwerptekeningen gemaakt moeten worden, voordat jij en je partner helemaal tevreden zijn.

Neem een aannemer bij de hand
Nadat er goedkeuring is gegeven voor een ontwerptekening, is het aan te raden een aannemer bij de hand te nemen. Deze persoon zorgt er voor dat je huis ook daadwerkelijk gebouwd gaat worden. Het is belangrijk goed contact te houden met deze aannemer zodat je continue op de hoogte bent van de vorderingen. Niet alleen het up-to-date blijven van de bouw is belangrijk, maar je zult tussentijds nog veel beslissingen moeten nemen. Bijvoorbeeld over de kleur van de trap, welke spouwmuurisolatie of de plek van de stopcontacten. Het kan handig zijn om wekelijks met je aannemer en architect af te spreken om zulke zaken te bespreken.

Voor nu willen we je ontzettend veel succes en plezier wensen met de bouw van je nieuwe woning!