Zelf een zandbak maken, zo pak je dat aan!

0
527
Design en lifestyle

Een zandbak is de liefste wens van elk kind. Je kan wel uren kijken hoe je kind zandtaartjes maakt en met een hark leuke vormpjes in het zand krast. De opgetogen stemmetjes maken jouw hele dag weer goed. Hoog tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en een zandbak in huis te halen. Zodra deze keuze gemaakt is, is het belangrijk om te bedenken hoe je dit aan gaat pakken. Ga je een kant-en-klare zandbak neerzetten of leg je zelf een zandbak aan? Voor het aanleggen van een eigen zandbak hoef je echt niet enorm handig te zijn. Vrijwel iedereen kan het én het is ook nog eens de goedkoopste en leukste oplossing. Ga jij aan de slag met het maken van een zandbak en kan je wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder!

 

Deze materialen mogen niet ontbreken


Allereerst is het belangrijk om de juiste materialen in huis te halen. Er is immers niets zo vervelend als verplicht te moeten stoppen met een klus omdat je niet alles in huis hebt. Dat voorkom je door op voorhand de benodigdheden in huis te halen. Wij hebben de belangrijkste dingen voor jou op een rijtje gezet:

 

  • Tuinplanken: deze kunnen uiteraard niet ontbreken bij het maken van een zandbak. Let er wel op dat deze aan bepaalde eisen moeten voldoen. De zandbak zal regelmatig te maken krijgen met water en ander Nederlands natuurgeweld. Hier moet hij wel tegen bestand zijn. Om de zandbak te beschermen tegen schimmels en houtrot is het belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van de juiste (geïmpregneerde) houtsoorten

  • Een tuinpaal voor vier staanders

  • Zandbakzand: deze kan je vaak zeer goedkoop bij tuincentrums op de kop tikken. In de zomer zijn er ook regelmatig acties. Sla groot in zodat je het komende jaar vooruit kan!

  • Worteldoek

  • Hardhoutolie of beits

  • Gereedschap: denk hierbij aan een zaag, spade, schop, boormachine en schroevendraaier.

 

Stap 1: bepaal waar de zandbak komt te staan

Allereerst is het belangrijk om de locatie van de zandbak te bepalen. Hierbij is het belangrijk dat je vanuit een praktisch oogpunt denkt. Misschien staat hij in dat ene hoekje wel enorm mooi, maar is die plek elke dag zonovergoten. Zet de zandbak gelieve op een plaats waar schaduw mogelijk is en waar de grond niet al te vochtig is.

Stap 2: hoe groot moet de zandbak zijn?

Vervolgens moet je bedenken hoeveel ruimte je wilt besteden aan de zandbak. De zandbak zal immers een geruime tijd deel maken van het tuininterieur. Bepaal zelf wat de afmetingen van de zandbak mogen zijn en of deze hoog of laag zal worden. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de leeftijd van je kinderen.

 

Stap 3: graven maar

Nu de locatie en de afmetingen bepaald zijn, kan het echte werk beginnen. Om precies te weten hoe ver je moet graven is het van essentieel belang dat je eerst paaltjes slaat. Sla vier paaltjes en span een touw ertussen. Zo weet je precies wat de afmetingen gaan zijn en hoe ver je moet graven. Voor deze stap kan het inschakelen van een tweede paar handen een goed idee zijn. Voor een zandbak is een diepte van twintig centimeter voldoende.

 

Stap 4: plaats een worteldoek

Je wilt uiteraard voorkomen dat er onkruid door de zandbak heen gaat groeien. Hiervoor span je een worteldoek. Het is hierbij wel belangrijk dat je het gegraven gat eerst helemaal ontdoet van eventuele wortels, zaden en steentjes.

 

Stap 5: de zandbak in elkaar zetten

Het in elkaar zetten van de zandbak is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. De paaltjes waren bij de derde stap al geslagen en moeten nu alleen nog voorzien worden van plankjes. Deze monteer je gemakkelijk tegen de paaltjes aan door middel van een boormachine.

 

Stap 6: plaats een deksel

Veel mensen vergeten om ook een deksel aan te schaffen. Dit is echter van essentieel belang om de zandbak schoon te houden. Je wilt immers niet dat straatkatten de zandbak vervuilen. Bovendien bescherm je de zandbak zo ook tegen regen en vuil van de straat, bomen en planten. Let er wel op dat de zandbak moet kunnen ventileren, zorg altijd voor minimaal 1 a 2 centimeter ademruimte.

 

Stap 7: afwerken maar!

Deze stap is niet verplicht, maar is wel aan te raden. Door het hout nog een keer met een beschermende beits te behandelen zorg je er niet alleen voor dat de zandbak langer mooi blijft, maar ook dat deze geniet van een langere levensduur. Nu alleen nog de zandbak vullen met zandbakzand en je kinderen zijn klaar voor urenlang speelplezier! De informatie uit dit artikel heb ik verkregen via kluzzen.nl