Wonen in de tuin, net zo gezellig als binnen

0
620
Design en lifestyle

Zomer. Lekker buiten vertoeven en graag net zo gezellig als binnen, wie wil dat niet? Een globale plattegrond van je tuin is zo gemaakt en rekening houdend met een aantal zaken, kun je al snel beginnen met een indeling.

Het soort meubels die je in de tuin wilt zetten en de ruimte die je hebt, bepalen grotendeels je mogelijkheden. Een grote loungeset met brede banken neemt al snel veel plaats in en wat kun je dan verder nog met je tuin?

In de zon of liever niet

Belangrijk is om eerst te kijken waar en op welke tijden de zon in de tuin schijnt. Is lekker in de zon kunnen liggen een must? Zorg dan voor een goede onbeschutte plek met vlakke ondergrond die een paar uur in de zon staat.

Is er juist behoefte aan schaduw, dan kan dat gecreëerd worden op verschillende manieren. Met een veranda ben je altijd verzekerd van schaduw. Wanneer je kiest voor een grote parasol of uitklapbaar zonnescherm, kun je die open doen als je daar behoefte aan hebt.

Een bladerdak van bijvoorbeeld klimop is ook vrij permanent. Het zorgt voor speelse schaduwen en een verkoelend briesje waait er makkelijk doorheen. Ook strategisch geplaatste hoge planten of bomen zorgen ervoor dat je op gezette tijden in de schaduw zit.

Afschermen, dichtzetten en creëren

Tuinschermen worden vooral gebruikt om de tuin af te schermen, maar je kunt er ook aparte hoekjes mee creëren. Een zitgedeelte bijvoorbeeld. Of juist een ruimte geschikt voor de barbecue waar een grote eettafel kan staan om heerlijk buiten te eten.

Een stevig tuinscherm is makkelijk aan te kleden. Met een buitenschilderij en andere ornamenten waar bijvoorbeeld kaarsen opgezet kunnen worden. Tuinhekken daarentegen zijn meer open en in verschillende hoogtematen te verkrijgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Royal Fence tuinhekken. Mooi om pad van tuin te scheiden zonder die uit het zicht te onttrekken.

‘s Avonds ontspannen in de tuin

Het aanleggen van stroom voor verlichting zodat je ‘s avonds ook in de tuin kunt zitten, is iets waar je al in het begin over moet nadenken. Het beste is om bij aanleg van de tuin de leidingen meteen weg te werken. Denk ook aan stopcontacten. Je kunt muziek afspelen, een warmhoudplaatje voor de satésaus of zelfs een t.v. aansluiten.

Verlichting van kaarsen is gezellig tijdens het loungen of na borrelen. Maar is voor het lezen van een boek weer minder geschikt. Een paar goed gerichte spotjes doen dan wonderen.

In de winter je spullen opbergen

Blokhutten zijn een geliefde opbergplek in een heuse woontuin en dat is niet voor niets. Ze zien er gezellig uit en zijn verkrijgbaar in talloze vormen en maten. Ze beschermen in de winter je buitenspullen tegen vorst en regen. Meestal zijn ze van hout en daardoor ook nog in elke gewenste kleur te verven.

Is de tuin groot genoeg, dan is een blokhut met aangebouwde veranda zelfs een mogelijkheid. Zo kun je tijdens een regenbui ook in de tuin blijven zitten.