Meubels

Whitewash meubels

Geschreven door admin

Vooral in landelijke interieurs zijn whitewash meubels erg populair. Whitewash is een techniek waarmee houten meubels, woonaccessoires of zelfs vloeren een mooie gebleekte uitstraling krijgen. Deze techniek werd vroeger vaak gebruikt bij boerderijen, waarbij de muren met kalk werden bewerkt. Kalk werd gebruikt om te ontsmetten, wanneer er naderhand nog kalk overbleef, werd dit ook voor de houten meubels en vloeren gebruikt. De kalk trok vervolgens in de nerven van het hout, wat het nu zo populaire gebleekte effect gaf. Tegenwoordig zijn er veel mensen die deze look willen nabootsen, dit wordt whitewashen genoemd.

Whitewashen

Er zijn verschillende methodes en producten om het whitewash effect te verkrijgen. De ondergrond is vaak bepalend voor de gekozen methode en producten om te whitewashen. Zo heeft de houtsoort, maar ook de kleur van de ondergrond invloed op de te gebruiken methode. Daarnaast is ook het gewenste resultaat belangrijk bij de keuze. Moet het oppervlak vlekbestendig zijn, of is dat niet noodzakelijk.

Whitewash meubels

Er zijn allerlei redenen te verzinnen om meubels te whitewashen. Mensen kunnen er voor kiezen om hun huidige interieur een compleet nieuwe look te geven door ze allemaal een whitewash behandeling te geven. Je kunt ook kiezen voor een compleet nieuwe whitewash inrichting. Daarnaast kun je op zoek naar tweedehands meubels om zelf te whitewashen. Denk bijvoorbeeld aan een marktplaats of een kringloopwinkel. Een kringloopwinkel krijgt vaak na een huisontruiming vele vaak kwalitatieve meubels, die een misschien wat oubollige look hebben. Met een whitewash behandeling kun je deze meubels weer een mooi tweede leven in blazen en zo heb je vaak voor een mooi prijsje meubels die nog jaren lang mee kunnen gaan.

Houtsoorten

Bij de keuze van het materiaal en de techniek om te whitewashen is het belangrijk om naar de houtsoort te kijken. Eikenhout bijvoorbeeld, bevat looizuur, wat onder invloed van producten op waterbasis voor gelige vlekken kunnen zorgen. Eikenhout kan daarom het beste met kalkwas bewerkt worden. Bij verschillende tropische houtsoorten kunnen ook verkleuringen optreden. Als het hout veel noesten vertoont, kan er het best een techniek met een meer dekkende werking worden gebruikt. Ideaal hiervoor is bijvoorbeeld verdunde krijtverf. Hierbij kan men namelijk zelf de dekking bepalen.

Wat voor soort mogelijkheden heb ik voor whitewashen?

Hierboven gaven we al verschillende technieken en producten aan. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende whitewash mogelijkheden:

  • Whitewash met kalkwas
  • Whitewash met kalkpasta
  • Whitewash met krijtverf
  • Whitewash met verniswas