Keuken Meubels Styling Woonkamer

White wash meubels maken: DIY

Geschreven door admin

White wash meubels zijn helemaal in op het moment. Het aanbod van kant en klare white wash meubels is daarom ook enorm gestegen. Maar de creatieven onder ons willen misschien wel zelf hun houten meubels white wash maken. Heb je nog een nachtkastje van oma op zolder staan die wel wat opgefrist kan worden? Of misschien is je oog wel gevallen op een mooi houten TV-meubel maar past white wash beter bij de rest van je interieur. Ga dan lekker zelf aan de slag! In dit artikel vertellen we je hoe je zelf white wash meubels kunt maken.

Wat zijn white wash meubels?

Alhoewel white wash meubels ontzettend trendy zijn op het moment is de techniek niet bepaald nieuw. White washen gebeurde vroeger vaak op boerderijen, waar de kalk die over was van de muren werd gebruikt om de meubels te behandelen. Doordat de kalk in de nerven van het hout trok ontstond een mooi gebleekt effect. Om dit effect te evenaren kun je zelf je houten meubels white wash maken.

Welke techniek moet ik gebruiken?

Welke techniek je moet gebruiken voor het white washen van je meubels hangt af van de ondergrond. Omdat de houtstructuur zichtbaar blijft wordt het resultaat bepaald door de kleur en de nerfstructuur van het hout. Eikenhout kun je bijvoorbeeld heel mooi behandelen met kalkwas. Omdat de nerven van deze houtsoort open zijn blijft de kalkwas erin achter en laat zo een mooie witte gloed achter. Kalkwas zorgt ook voor een prachtig resultaat op onbehandeld steigerhout.

Naast kalkwas kun je er ook voor kiezen om krijtverf of verniswas te gebruiken om je meubels white wash te maken. Krijtverf moet je voor gebruik eerst verdunnen met water. Bij verniswas is dit niet nodig omdat dit al een product op waterbasis is. Daarna zijn beide producten gewoon met een kwast aan te brengen op het hout.

DIY: White wash meubels maken

Houd jij wel van DIY en heb je nog een oud tafeltje of kastje staan die je op wil frissen? Welke stappen je precies moet volgen is afhankelijk van de techniek die je gebruikt. Voor elke techniek geldt wel dat je eerst de ondergrond moet ontvetten en oude verf- of laklagen van het hout moet verwijderen. Hieronder beschrijven we per techniek welke stappen je daarna moet ondernemen om de mooiste white wash meubels zelf te maken.

White wash met kalkwas

Breng de kalkwas op het hout aan met een kwast of een doek en veeg daarna de overtollige verf weg. De kalk zal in de nerven trekken en het gebleekte effect teweeg brengen. Laat de was enkele uren intrekken en uitharden totdat deze niet meer kleverig aanvoelt. Boen het meubel daarna stevig op, hierdoor wordt het oppervlak harder en krijgt het een subtiele glans.

White wash met krijtverf of verniswas

Om te white washen met krijtverf moet je de verf eerst verdunnen met water. Hoe meer water je toevoegt, hoe transparanter het effect zal worden. Verniswas is een product op waterbasis en hoef je daarom niet verder te verdunnen. Breng de wash overvloedig aan met een brede kwast. Veeg de overtollige wash met een pluisvrije doek weer af in de richting van de houtnerf.

Dus waar wacht je nog op? Ga lekker aan de slag en maak zelf de mooiste white wash meubels!

BRON: http://www.paintsprayer.co.uk