Welverdiende nachtrust

0
817
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Slapen is belangrijk, dat weten we allemaal. We begrijpen dat een ernstig gebrek aan slaap kan zorgen voor ernstige gevolgen. Slapen is goed voor je gezondheid, zowel fysiek al mentaal. Je wordt er fitter van, krijgt een beter concentratievermogen en je wordt er gewoon een stuk vrolijker van. Je produceert veel meer op een dag als je goed hebt geslapen. Hoe veel slaap je nodig hebt, is per persoon verschillend, maar het gemiddelde ligt rond de 7 à acht uur. Een goede nachtrust hangt van veel factoren af. Over het algemeen valt of staat het met het matras. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe belangrijk het matras is voor je lichaam en voor een rustige slaap. Het matras moet jouw lichaam op de juiste manier ondersteuning geven en zorgen dat je rugwervel recht ligt. Kies dus zorgvuldig een matras uit en ga niet zomaar voor het goedkoopste.

Ga voor een matras die bij jou past

Een matras moet voldoen aan de eisen en behoeftes van jouw lichaam en van jouw persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam als je een nieuw matras koopt. Verder kun jij je het beste laten adviseren door een slaapadviseur. Bij het kopen van een nieuw matras let je natuurlijk op het materiaal van het matras, maar houd je ook rekening met je gewicht, lengte, houding en eventuele klachten. Er zijn erg veel verschillende soorten matrassen. Mocht je wat aan de zware kant zijn, ga dan voor een wat harder matras. Een matras moet namelijk niet te veel meeveren, maar tegendruk geven op de juiste punten. Lichte mensen kunnen beter gaan voor een wat zachter matras. Het is ook belangrijk dat je rekening houdt met je lengte. Het beste is dat je matras ongeveer twintig centimeter langer is dan jij. Voor lange mensen betekent dit dat je moet gaan voor een extra lang matras. Gelukkig zijn die er volop. Je kunt ze onder andere krijgen bij Slaaploods.

Lekker slapen

Naast het matras zijn er nog andere belangrijke factoren voor een goede nachtrust. Zo is het belangrijk dat jij niet gaat sporten vlak voor het slapen gaan. Er moet minstens drie uur tussen zitten. Eet ook geen koolhydraten voor het eten gaan, daar krijg je doorgaans meer energie van. Ga ook niet slapen terwijl de televisie aan staat. De wisselende beelden zorgen ervoor dat je hersenen denken dat het nog licht is en het zorgt tevens voor een onrustige slaap. Tot slot is het belangrijk dat je geen alcohol drinkt voor het slapen. Het lijkt zo verleidelijk een lekker slaapmutsje en je valt er ook snel van in slaap. Maar dit is geen diepe slaap en je zult sneller wakker worden en vervolgens nog maar moeilijk in slaap kunnen komen. Houd dus rekening met deze dingen en geniet voortaan van een heerlijke nachtrust.