Een houten vloer brengt veel voordelen met zich mee. Om te beginnen heeft een houten vloer een warme uitstraling. Wanneer je een houten vloer laat leggen, dan ziet de kamer er gelijk een stuk huiselijker uit. Hout brengt namelijk een warme sfeer met zich mee. Dit geldt zowel voor houten meubilair als voor een houten vloer. Hout is bovendien ook een erg gemakkelijk materiaal. De houten vloer is dan ook ontzettend gemakkelijk te reinigen. Het onderhouden van de vloer kost dus niet veel tijd. Bij een tapijtvloer is dit natuurlijk een heel ander verhaal, deze vloer is bijna niet meer te reinigen als je er iets op laat vallen. Een houten vloer zal je alleen regelmatig moeten stofzuigen en dweilen.

Het is verstandig om te kiezen voor een houten vloer, omdat hier veel minder tijd in gaat zitten. Bovendien kunnen houten vloeren ook jarenlang meegaan. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat je voorzichtig met de vloer omgaat. Dankzij de beschermende lak die de houten vloeren van nu hebben, zijn de meeste vloeren krasbestendig. Houten vloeren zijn bovendien ook nog eens tijdloos, ook over honderd jaar zullen er nog mensen zijn die voor deze vloeren kiezen. De houten vloer sluit aan bij elk type interieur. Of je nou kiest voor meubilair van hout of van leer, een houten vloer zal er altijd bij staan. Het is wel belangrijk dat het hout niet te veel met vocht in aanraking komt. Hout kan namelijk slecht tegen water. Daarom moet je de vloer ook niet te nat maken tijdens het dweilen.

Verschillende soorten houten vloeren

Je hebt natuurlijk honderden verschillende houtsoorten. Mahonie, eiken, Jatoba, Wenge, etc. zijn enkele houtsoorten die vaak gebruikt worden voor houten vloeren. Alle houtsoorten zien er anders uit en hebben weer andere eigenschappen. Hierdoor heb je ontzettend veel keuze als je voor een houten vloer kiest. Het is echter wel belangrijk dat je ook de juiste houtsoort kies. Zo moet je bijvoorbeeld nadenken over wat voor kleur je het liefste wilt. Je kunt houten vloeren op deze manieren onderscheiden:

  • Aan de hand van de manier waarop de vloerdelen worden samengesteld of geproduceerd.
  • Aan de hand van de legmethode die gebruikt wordt.

Een aantal van de vloeren waaruit je kunt kiezen zijn bijvoorbeeld:

  • Massieve houten vloeren. Deze vloeren bestaan uit massief hout. De vloerdelen sluiten mooi op elkaar aan door middel van een mes-groef verbinding.
  • Lamelparket/ Multiplank houten vloeren. Dit zijn zogenaamde samengestelde vloerplanken. Er kunnen drie verschillende lagen in zo’n vloer gebruikt worden: Een toplaag van massief hout, een laag lijm en een onderlaag.
  • Tapis/Bourgogne houten vloeren. Bij deze vloeren wordt er een ondervloer gebruikt, waarop vervolgens dunne houten planken worden aangebracht.

Het is erg verstandig om je eens te verdiepen in alle mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Er zijn maar weinig mensen die spijt krijgen van het plaatsen van een mooie houten vloer! Wil je de vloer laten plaatsen door een expert? Dan zijn er diverse professionele bedrijven waarbij je terechtkunt.