Welke verschillende soorten profielplaten zijn er?

0
96
soorten profielplaten
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wat is een profielplaat?

Een profielplaat is vaak een plaat waarmee je een dak of een wand afdicht. Het heeft niet alleen een afdichtende functie: het geeft het gebouw ook een bepaalde uitstraling. Tegenwoordig zijn er veel verschillende profielplaten te verkrijgen. De tijd van alleen maar golfplaten en lelijke daken zijn voorbij. Je kunt je gebouw zo stijlvol maken als je zelf wilt.

Een profielplaat is meestal gemaakt van enkelstaal. Een profielplaat wordt toegepast als dakplaat op een open bouwwerk met minimale eisen voor de isolatie. Je kunt kiezen uit verschillende profileringen.

Een sandwich paneel gebruiken

Sandwichpanelen zijn panelen waarmee je daken en gevels kunt isoleren en bekleden. Ze heten zo, omdat ze bestaan uit twee stalen of aluminium panelen, met daartussen een laag isolerend materiaal. Net als een sandwich, dus. Een ideale manier om meer isolatie te bereiken.

Vroeger werd dit type paneel vooral gebruikt voor agrarische daken van grote stallen en schuren. Na enige tijd ontdekte men dat dit ook handig zou kunnen zijn voor loodsen, halen, kantoren, winkels, hotels, publieke gebouwen en nieuwbouw. Nu komen we dit type paneel steeds meer tegen.

Kiezen voor potdeksel

Wanneer we het hebben over potdekselen, bedoelen we het monteren van gevelpanelen. Het onderliggende paneel steekt steeds iets boven het bovenliggende paneel uit. Door deze manier van afwerking, heb je altijd een goede afwatering.

Potdeksel wordt steeds populairder in Nederland. Niet voor niets: het is heel geschikt voor huisbekleding buiten, het houdt regen buiten en het is ook nog eens mooi om te zien.

Net echt: dakpanplaten

Dakpanplaten danken hun naam aan hoe ze eruitzien: platen met de uitstraling van klassieke dakpannen. Voor de buitenwereld lijkt het net alsof je traditionele dakpannen op het dak hebt liggen, maar eigenlijk zijn het platen met een grote afdichtende en isolerende waarde.

Je vindt dakpanplaten op steeds meer verschillende soorten gebouwen. Denk aan woningen, garages, schuren en boerderijen. Je kunt ervoor kiezen bij zowel nieuwbouw als renovatie.

Waar op letten?

Kom je er niet uit welke profielplaat je het best kunt kiezen? Dan is het handig op deze zaken te letten. Let bijvoorbeeld op de prijs/prestatieverhouding, de isolatiewaarde van de plaat, de brandveiligheid en de dampdoorlatendheid. Vind je het dan nog ingewikkeld, dan is het altijd een goed idee de hulp in te roepen van een gespecialiseerd bedrijf. Een leverancier van dergelijke platen heeft vaak goede tips en tricks.