Welke soorten zonnepanelen zijn er allemaal?

0
336
soorten zonnepanelen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Er zijn vier verschillende soorten zonnepanelen te verkrijgen, namelijk monokristallijn, polykristallijn, dunne film en glas-glas. Uiteraard verschillend deze in prijs, kwaliteit en rendement. Welke zonnepanelen je kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie. In dit artikel kom je alles te weten over de verschillende soorten zonnepanelen.

Monokristallijn

Vraag jij jezelf wel eens af: wat zijn de beste zonnepanelen? De zonnepaneel met de beste kwaliteit is de monokristallijn. De zonnecellen van een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit slechts één kristal. Deze zonnepanelen zijn zwart of donkerblauw van kleur en hebben geordende elektronen. Vergeleken met de andere zonnepanelen hebben deze het hoogste rendement, hoewel er maar een paar procent verschil is met de polykristallijn. De goede kwaliteit en het hoge rendement zorgen er echter wel voor dat deze zonnepanelen duurder zijn dan de andere soorten zonnepanelen.

Polykristallijn

De zonnecellen die zich in de polykristallijn bevinden, bestaan uit meerdere grove kristallen. Deze liggen kriskras door elkaar en nemen verschillende vormen aan. De kleur van de zonnepanelen is blauw. Zoals al benoemd in de vorige alinea, heeft de polykristallijn net iets minder rendement dan de monokristallijn. Het voordeel is wel dat de polykristallijn goedkoper is. Als je dus veel ruimte op je dak hebt en een groot aantal zonnepanelen wilt aanschaffen, is de polykristallijn vaak een betere keuze dan de monokristallijn.

Glas-glas

De glas-glas zonnepaneel is de nieuwste soort zonnepanelen. Het grootste voordeel hiervan, is de lange levensduur. Waar de capaciteit van de andere soorten zonnepanelen gedurende hun levensduur steeds verder zal dalen, gebeurt dit veel minder bij de glas-glas. Uiteindelijk zal de opbrengst bij dit type zonnepanelen dus het grootst zijn. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Dit komt ook omdat de techniek nog vrij nieuw is en er nog weinig aanbod is. Meer informatie over glas-glas zonnepanelen? De specialisten van Zonduurzaam informeren en adviseren je graag bij aanschaf van de juiste zonnepanelen voor op jouw dak.

Dunne film

De dunne film zonnepanelen zijn gemaakt van amorf silicium. Zonnepanelen van amorf silicium bevatten geen kristallen en zijn daardoor erg buigzaam. Het nadeel van deze soort zonnepanelen is dat ze weinig rendement leveren. Daartegenover staat wel een lage prijs. De dunne film wordt niet vaak gebruikt op daken van huizen, aangezien ze daar wat minder geschikt voor zijn. Je kunt deze het beste gebruiken op voer- en vaartuigen als bussen en jachten.