Welke soort kunstgras moet ik kiezen?

0
751
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Kunstgras. Het wordt steeds populairder, vooral in Nederland. We hebben het allemaal druk druk druk de hele week, dus veel tijd voor uitgebreid tuinieren is er niet meer bij. Gelukkig brengt kunstgras dan ook veel gemaksvoordelen met zich mee. Maar let wel op welk type kunstgras je kiest. Net als bij echt gras geldt dat er heel veel verschillende soorten zijn…

Het gemak van kunstgras

Kunstgras is ideaal voor mensen die niet dol zijn op tuineren. Of zelfs een hekel hebben aan tuinieren. Immers, zodra het kunstgras er ligt heb je er jarenlang geen werk meer aan en geen omkijken meer naar. Je hoeft het niet te bemesten, niet te maaien, niet bij te snijden, enzovoorts. Bovendien hoef je niet bang te zijn voor dode plekken in je gazon, en maakt het ook nog eens helemaal niet uit of je kunstgras nu wel of niet in de schaduw legt; het leeft niet, en zal er dus ook niet dood door gaan.

O, en ook niet onbelangrijk: kunstgras oogt altijd gezond, strak en perfect. Ook niet onbelangrijk voor mensen die van een fotogenieke tuin houden…

Welk type kunstgras heb je nodig?

Kunstgras leggen doe je maar eenmalig, verdiep je dus goed in de opties en mogelijkheden. Ten eerste zijn er de uiterlijke verschillen. Donker, licht, lang, kort, egaal, gemeleerd, enzovoorts. Door verschillend proeftuinen van kunstgrasleveranciers te bezoeken krijg je vanzelf een beeld bij wat je mooi vindt. In Oss bij Tuinenkunstgras.nl heb je bijvoorbeeld zo’n proeftuin.

Naast de uiterlijke kenmerken, is het belangrijk om te weten dat je gevuld en ongevuld kunstgras hebt. Dat betekent het volgende:

  1. Gevuld kunstgras

Gevuld kunstgras is kunstgras dat naderhand wordt bestrooid met zandkorrel. Je ziet het bijvoorbeeld standaard bij hockey- of voetbalvelden met kunstgras.

Het vullen van kunstgras is er om de sprieten van kunstgras overeind te houden. Immers, een gazon dat helemaal platgetrapt oogt, is ook niet erg elegant. Naast het stabiel en natuurlijk houden van de kunstgrassprieten, zorgt het opvullen van de grasmat ook voor zwaarte op de mat. Daardoor blijft de mat netjes vlak liggen.

Heb je kunstgras in de tuin en wil je er jarenlang van kunnen genieten? Gebruik je je gazon intensief? Wil je dat het zo natuurlijk mogelijk oogt? Neem dan absoluut gevuld kunstgras. Een kunstgrasleverancier kan je er meer over vertellen.

Ongevuld kunstgras

Ongevuld kunstgras is kunstgras dat niet zandingestrooid is. Ongevuld kunstgras is vooral aan te raden wanneer zand tot overlast kan zorgen, of wanneer zwaarte en “het overeind houden van sprieten” minder belangrijk is. Denk aan kunstgras op je balkon, kunstgras in een etalage, kunstgras voor (hele) kleine oppervlakten, enzovoorts.

Doorgaans zal kunstgras wat ongevuld is, minder lang meegaan. Denk daar dus goed over na. Immers, licht instrooien is natuurlijk ook een optie… vraag ernaar bij je kunstgrasleverancier of –legger.