Uncategorized

Welke slaapzak kies jij?

Voor iedereen die gek op is op kamperen en het liefst buiten slaapt in een tent onder de sterrenhemel is er niks fijner dan het hebben van een comfortabelere slaapzak. Een slaapzak wordt vaak gebruikt door kampeerders of tijdens het logeren. Je kan een slaapzak gemakkelijk overal mee naar toe nemen omdat deze gemakkelijk op te vouwen zijn en in een hoes worden meegedragen. Daarnaast biedt een slaapzak het comfort van een matras en een deken in 1. Een slaapzak is in feite één grote doorstikte deken die om het lichaam wordt gevormd door middel van een rits. Je hebt verschillende soorten slaapzakken.

Dekenmodel

Het dekenmodel heeft meer ruimte dan het mummiemodel, je hebt meer ruimte voor je schouders, torso en vooral je benen. Je kunt dus stukken vrijer bewegen. een dekenslaapzak biedt bij warmte meer verkoeling omdat je deze gemakkelijk helemaal kunt openritsen tot 1 deken. Bij een mummiemodel kan de slaapzak niet helemaal tot deken worden opgeritst en blijft het voeteneind dan ook gesloten. Voor mensen die zich snel opgesloten voelen of voor het eerst gaan kamperen wordt dan ook een dekenmodel aangeraden. Ook is een dekenmodel stukken zwaarder dan een mummiemodel en zijn ze ook vaak groter wanneer je ze oprolt, dit is dus zwaarder tijdens het lopen en dat is niet praktisch voor mensen die veel onderweg zijn op reis.

Mummiemodel

Het mummiemodel is lichter en kleiner wanneer je deze oprolt, het behoort dan ook tot de categorie lichtgewicht slaapzakken. Ook is het mummiemodel meer aangepast naar de vorm van het lichaam en loopt het dus van breed naar smal af. Vaak worden dit soort modellen gebruikt in koudere omstandigheden omdat deze meer isolatie bieden dan een dekenmodel. Het enige nadeel van dit model is dat de ruimte dus beperkt is en je niet veel kan bewegen.