Welke boom is geschikt voor in jouw tuin?

0
607
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Bomen kunnen allerlei voordelen met zich meebrengen. Er zijn alleen zo veel verschillende soorten bomen, dat het lastig kan zijn om te beslissen welke boom het best bij jouw tuin past. In deze blog lees je enkele tips die deze zoektocht kunnen vergemakkelijken. 

Doel van de boom

Vaak neem je natuurlijk een boom met een bepaald doel in gedachte. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten een boom neer te zetten om meer beschutting in je tuin te creëren. Een boom zorgt namelijk niet alleen voor minder inkijk, maar kan ook verkoeling brengen. Daarnaast kan je ook een boom nemen omdat je dat mooi vindt staan. Sierlijke bomen die in de lente prachtig bloeien zijn hier uitermate geschikt voor. Ten slotte kan een boom je ook iets materieels opleveren, bijvoorbeeld in de vorm van fruit. Wie droomt er niet van een heerlijk zoete peer, vers van de boom?

Onderhoudsintensiteit 

Afhankelijk van het type boom, is een bepaalde mate van boomverzorging nodig. Zo dienen sommige bomen gesnoeid te worden. Ook zijn sommige bomen vatbaarder voor bepaalde beestjes en virussen dan anderen. Het bestrijden hiervan kan aardig wat werk opleveren, en daar zit natuurlijk niet iedereen op te wachten. Wanneer je weinig tijd hebt om je boom te onderhouden, is het dus verstandig om een boom die weinig aandacht nodig heeft.

Grootte

Qua oppervlakte is de ene tuin de andere natuurlijk niet: op het platteland heb je misschien een eindeloos uitgestrekte tuin, terwijl je in de stad genoegen moet nemen met een klein balkonnetje. Het is dan ook niet verstandig om een enorme boom neer te zetten in een piepklein tuintje, want dan heb weinig ruimte meer over voor andere dingen. Je kan in zo’n situatie beter kiezen voor een klein boompje, zoals een japanse esdoorn of zelfs een klein bonsai boompje.