Welk materiaal voor een babymatras is het beste?

0
40
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Baby’s en kinderen slapen enorm veel. Daarom is het belangrijk dat ze van jongs af aan op een goed matras liggen. Als hun lichaampje niet goed ondersteund wordt tijdens het rusten kan dit leiden tot allerlei problemen. Hun houding kan zich fout ontwikkelen omdat ze niet in de juiste richting groeien tijdens het slapen. Een goede babymatras hoort de juiste ondersteuning te geven. Een matras van een veerkrachtig materiaal zoals polyether of polyurethaan vormt zich iedere keer weer opnieuw naar het lichaam van de kleine terwijl het toch ook voldoende ondersteuning biedt. Er zijn allerlei verschillende opties beschikbaar afhankelijk van de leeftijd van de kleine en de voorkeuren van jouw kind.

Je wilt schadelijke stoffen vermijden

Baby’s en kleine kinderen willen alles in hun mond stoppen en aanraken met hun lippen. Hun huidje is nog erg gevoelig en daarom is het super belangrijk dat een matras goed ademt. Een babymatras hoort zeker geen schadelijke stoffen te bevatten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan kunststoffen – zoals slechte schuimmatrassen – die in kleine deeltjes uit elkaar vallen en zo door de vezels van het laken heen komen. Als dat gebeurt kunnen ze worden ingeademd of een vervelende huidreactie veroorzaken. Er zijn allerlei keurmerken die de kwaliteit van babymatrassen garanderen. Zorg er dus voor dat je een product koopt dat een erkend keurmerk bevat.

Incontinentie babymatrassen

Incontinentie babymatrassen zijn extra handig. Ze beschermen het veerkrachtige materiaal van de matras door er een extra laag overheen te maken. Deze zorgt ervoor dat het vocht wat vrijkomt bij eventuele ongelukjes niet in de kern van de matras trekt. Daardoor hoef je minder schoon te maken en gaat het matras langer mee. Het nadeel van incontinentie babymatrassen is dat ze niet geschikt zijn voor baby’s die graag op hun buik slapen. Dat komt doordat het materiaal dat de toplaag vormt niet goed ademt en wat stugger is. Als je overweegt om een incontinentie matras aan te schaffen, dan moet je zorgen dat het geheel veerkrachtig en zacht genoeg is voor het gewicht van je kleine.

Pocketvering matrassen zijn alleen geschikt voor jongeren

Een pocketvering matras bestaat uit verschillende zones die speciaal gemaakt zijn om een bepaald deel van het lichaam optimaal te ondersteunen. Het lichaam van een kind dat nog niet volgroeid is, sluit qua lengte niet aan bij deze verschillende zones. Daardoor kan zo’n matras juist een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het lichaam van je kind. Kinderen vanaf een jaar of 12 die boven de anderhalve meter uitgroeien kunnen wel op een matras met pocketvering slapen. Een goede matras helpt je kind om een goede slaaphouding te ontwikkelen waar hij of zij de rest van zijn of haar leven profijt van heeft.