Simpel gezegd is een laminaatvloer een plaatmateriaal wat is opgebouwd uit laagjes. Laminaat is een vloerbedekking die gemakkelijk gelegd kan worden door de huis, tuin en keukenklusser. Het kliksysteem wat vaak wordt gebruikt voor het leggen van laminaat is eenvoudig, eigenlijk door iedereen te doen.

Soorten laminaat

Er bestaan 2 soorten laminaat namelijk HDF- en MDF laminaat. HDF oftewel High Density Fiberboard is over het algemeen iets sterker dan MDF, de Medium Density Fiberboard. De bovenste laag van laminaat is de zogenaamde printlaag die het uiterlijk bepaald van deze vloerbedekking. De printlaag is een fotolaag waaroverheen dan weer een slijtlaag zit.

Uiterlijk laminaat

De foto- of printlaag bepaald het uiterlijk en is tegenwoordig heel professioneel. Evenald de fotoprint van natuursteen is de laminaatvloer met een hout-print bijna niet van een echte vloer te onderscheiden. Laminaat is natuurlijk stukken goedkoper dan een echte houten of natuurstenen vloer. Wanneer je laminaat met een V-groef kiest heb je de beste vloer in laminaat. Deze heeft een luxe uitstraling.

V-groef laminaat

V-groef laminaatdelen worden op een bepaalde manier tegen elkaar aan gelegd. Er ontstaat een groef die de vorm heeft van de letter V. Laminaat is goedkoop, makkelijk zelf te leggen en vraagt weinig onderhoud. Voordelen van een V-groef laminaatvloer zijn:

De uitstraling van de V-groef vloer doet denken aan een echte natuurstenen- of houten vloer.

Minder slijtage of krassen omdat het zand en vuil in de groeven verdwijnt. Dit moet natuurlijk wel regelmatig worden stofgezogen.

V-groef laminaat heeft een luxe uitstraling.

Schoonhouden van een laminaatvloer

Je wilt natuurlijk lang plezier hebben van je laminaatvloer. Het is de bedoeling om deze dan ook een paar keer per week te stofzuigen. Wel de borstel gebruiken van de stofzuiger. Er is minder kans op krassen wanneer het zand en vuil direct wordt weggezogen. Zand geeft snel slijtage aan je laminaatvloer.

Vochtig reinigen

Je kunt niet voorkomen dat er wel eens een vlek of streep op je laminaat komt. Sportschoenen bijvoorbeeld, geven nare vlekken en strepen. Vooral in de hal en keuken waar veel wordt gelopen is de kans hierop het grootst. Om deze vlekken snel en gemakkelijk te verwijderen poets je met een vochtige reinigingsdoek of swiffer snel de strepen weg.

Allesreiniger

Een allesreiniger kan nog wel eens een hoge zuurgraad bevatten. Niet slim om deze dus te gebruiken voor je laminaatvloer. Een speciale reiniger voor deze vloeren is beter. Toch moet deze ook niet te vaak worden gebruikt omdat dit op den duur toch de vloer geen goed doet. De vloer na de dweilbeurt nog extra droog te wrijven voor de glans. Op deze manier ziet je vloer er weer tip-top uit.

Merken laminaat

Er zijn een aantal merken laminaat die bekend zijn. Toch heeft bijna elke bouwmarkt eigen merk-laminaat in haar assortiment, die scherp geprijsd en makkelijk te leggen zijn. De bekendste merken laminaat zijn:

– Quick-Step laminaat

– Parador laminaat

– BerryAlloc

– CanDo

Lundia

 

Elk merk laminaat heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Kijk voor meer informatie op de desbetreffende websites.