Lifestyle Verlichting

We moeten er állemaal aan geloven: gloeilampen worden LED lampen!

Geschreven door admin

Vanaf september 2016 is het definitief over en uit voor de gloeilamp. Vanaf dat moment zijn gloeilampen verboden voor de verkoop in de Europese Unie. De reden: strengere milieueisen. Mensen die gloeilampen in huis gebruiken mogen die natuurlijk gewoon blijven gebruiken. Echter, zodra deze stuk zijn, dienen ook zij over te gaan op spaar- of ledlampen.

Welke lampen verboden?
Niet alleen gloeilampen zijn vanaf september dit jaar verboden. Hetzelfde geldt voor halogeenlampen. Omdat spaarlampen en LED lampen zo’n 10 tot 15% minder energie verbruiken, gaat het een enorme verbetering opleveren voor het milieu.

Wat doe ik nu met mijn lampen?
Gewoon gebruiken tot ze op/stuk zijn! Daarna zul je over moeten op LED verlichting, omdat gloei- en halogeenlampen niet meer verkrijgbaar zijn na september. Let wel: als je na september  nog gloeilampen of halogeenlampen in huis hebt mag je die natuurlijk gewoon gebruiken tot ze stuk zijn.

Begin wel op tijd met het zoeken naar geschikte vervangende ledverlichting. LED verlichting geeft vaak net wat ander licht dan gloeilampen. Toch is de lichtkleur van LED verlichting al flink verbeterd de afgelopen jaren. LED verlichting is gewoon in zowel E27 als E14 fittingen (groot én klein) verkrijgbaar.

HELP! Mijn kerstlampjes!
Een hele geruststelling voor liefhebbers van gezellige lampjes tijdens en rondom de feestdagen: deze lampjes zijn uitgezonderd van het verbod op gloeilampen en halogeenlampen.

Meer informatie over de redenen en mogelijke gevolgen rondom de afschaffing van de gloeilamp vind je hier.