De EU heeft al een aantal jaren geleden besloten dat het enkel nog lichtbronnen op de markt wil hebben met een energielabel A of B. De reden is natuurlijk omdat deze lichten milieuvriendelijker zijn. Inmiddels is de productie van gloeilampen al verboden, en vanaf september 2018 worden ook geen halogeenlampen meer geproduceerd voor de consumentenmarkt. Op naar een energiezuinig LED en spaarlampentijdperk dus.
Verschil in aanschafprijs
Een gloeilamp of halogeenlamp heb je vaak al voor één of twee euro. Een LED lamp kost vaak het dubbele, of soms nog meer. Toch is vergelijken op aanschafprijs niet slim. Een LED-lamp gaat namelijk véél langer mee en verbruikt tijdens die langere levensduur ook nog eens aanzienlijk minder stroom per uur. Tot wel 80% minder dan een halogeenlampje. Na één jaartje gemiddeld branden (drie uur per dag) heb je je LED lamp dus allang terugverdiend! Omdat een LED lamp wel 15.000 tot 50.000 uur mee kan, en een halogeenlamp slechts 2000 uur, is je besparing op termijn groot!
Beter voor het mileu
En waar het vaak wat extra kost om het milieu een handje te helpen, is het in dit geval een win-win-situatie. LED lampen zijn én gunstiger voor het milieu én voordeliger voor de portemonnee. Naast het feit dat LED lampen minder stroom verbruiken, bevatten ze ook geen chemicaliën.
Aansluiting en wattage
Net als gewone gloei- en halogeenlampjes, sluit je een LED lamp gewoon aan met een draaifitting in E14 of E27 formaat. Je lampenvoet of hanglamp kun je dus gewoon behouden. Wel wordt de lichtsterkte van een LED lamp niet aangeduid in wattages, maar in Lumen. Dat is even wennen, maar handige omrekentabellen helpen je bij het kiezen van de juiste lichtsterkte. Bovendien staat vaak op de verpakking van LED lampen aangegeven met hoeveel watt de lichtsterkte vergelijkbaar is.