Zonnepanelen zijn voor iedereen wel bekend. Maar naast zonnepanelen zijn er meer oplossingen om zonlicht en warmte om te zetten in duurzame energie. Maar wat is zonne-energie nu? En hoe zet je zonlicht/warmte om in energie? Hier lees je de basics over zonne-energie.
Zon is er in Nederland voldoende om zonnepanelen en zonneboilers te laten werken. Daarnaast is zonne-energie ook een onuitputtelijke bron van energie. En als laatste komen bij het opwekken van zonne-energie nauwelijks milieubelastende stoffen vrij.
Zonnepanelen
Zonnepanelen bestaan uit allemaal zonnecellen. Op deze cellen liggen allemaal lagen silicium. Zonlicht zorgt voor elektrische spanningen tussen deze lagen. Dit wekt een fotovoltaïsche reactie op. Deze opgewekte spanning wordt door een omvormer omgezet naar wisselstroom, waardoor de stroom te gebruiken is voor alle huishoudelijke apparaten.
Zonneboilers
Naast het opwekken van energie met zonnepanelen kan de zon ook gebruikt worden om kraanwater en een woning op te warmen. Dit gebeurt met een zonneboiler. Bij een zonneboiler stroomt er water door een buis die wordt opgewarmd door de zon. Als het water warm is wordt het opgeslagen in een grote boiler. Is het water niet warm genoeg? Dan warmt de CV dit nog extra op.
Zonne-energie en milieu
Een beter milieu dat wilt iedereen maar niet ten koste van alles hoor je vaak. Bij het opwekken van 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit uit de verbranding van kolen komt minstens 900 gram CO2 vrij, bij gasverbranding is dat zeker 400 gram CO2. Maar bij zonlicht is dit slechts 50 gram CO2. Dat is beduidend minder dus, bij een gemiddeld huishouden kan dat zelfs betekenen dat er per jaar 3.132.500 gram CO2 minder wordt uitgestoten. Een flinke verbetering dus.
Bespaar
Tijdens het leven van zonnepanelen en zonneboilers wekken ze veel meer schone energie op dan er fossiele energie nodig is om zonne-energie installaties te maken. Dat betekent dat een zonne-energie installatie netto veel CO2 bespaart, dan er vrijkomt bij de productei van een zonneboiler of zonnepaneel.
Naast de CO2 besparing bespaar je ook nog eens op je energierekening. De eigen opgewekte zonnestroom is goedkoper dan stroom die je inkoopt bij je energieleverancier. Mocht je nog opgewekte zonne-energie over hebben ga je ook nog salderen. Dit is energie terug leveren aan het energienet. Je krijgt dan een vergoeding voor jouw opgewekte energie gemiddeld is dat 7 cent per kWh. Deze regeling geld nog tot 2020. Wat er daarna met de salderingsregeling gaat gebeuren is nog niet duidelijk.
Subsidie
Zonnepanelen/zonneboilers zijn in de aanschaf soms erg duur. Voor veel mensen is dit een drempel om over te gaan op zonne-energie. Om toch de aanschaf van duurzame energiesystemen te stimuleren zijn er door de overheid en soms door lokale initiatieven/gemeenten enkele subsidieregelingen. Kijk voor een overzicht van subsidies op de energiesubsidiewijzer van de overheid.
Heeft u een bedrijf of sportaccommodatie bekijk dan hier de verschillende subsidies die er zijn om zonne-energie op te wekken.