Wat moet u weten bij het kiezen van een motorverzekering?

0
140
man op motor
Design en lifestyle

Als u een motor gekocht heeft en u wilt er mee de weg op, dan heeft u een motorverzekering nodig. En net als bij het afsluiten van een autoverzekering het geval is, heeft u dan een aantal keuzes. Welke dekking wilt u, heeft u aanvullende verzekeringen nodig en hoe hoog schat u uw eigen risico in? Een motorverzekering is verplicht, maar het is voor uw gemoedsrust en uw portemonnee belangrijk dat u de juiste uitkiest. De onderstaande informatie helpt u daarbij.

 

Kies het juiste soort motorverzekering

Een eerste beslissing die u moet maken is welke soort motorverzekering u af wilt sluiten. En net als bij autoverzekeringen heeft u dan drie opties. De keuze die u maakt wordt bepaald door de leeftijd van de motor en de waarde van de motor. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat u een bredere dekking nodig heeft voor een nieuwe motor dan voor een ouder exemplaar. We bespreken de drie opties die u heeft hier in het kort.

 

  1. Een WA verzekering

Als motoreigenaar bent u verplicht om minimaal een WA motorverzekering voor uw motor aan te vragen. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze optie is gangbaar voor motoren die ouder zijn en die hun waarde voor een groot deel verloren hebben. Voor een WA verzekering betaalt u het minste, maar u bent er ook het meest beperkt mee. Veroorzaakt u een ongeluk, dan vergoedt de verzekeraar alleen de schade die u bij anderen heeft aangericht. Ook schade die voortkomt uit situaties waar u geen invloed op heeft gehad, zoals diefstal, worden met een WA motorverzekering niet gedekt.

 

  1. Een WA beperkt casco verzekering

Een andere soort motorverzekering die u af kunt sluiten is de WA beperkt casco verzekering. Deze wordt vaak gekozen als de motor wat jonger is of zijn waarde goed behoudt. U bent dan breder gedekt en naast de schade die u aanbrengt bij anderen, worden andere soorten schade ook vergoed. Denk dan bijvoorbeeld aan schade als gevolg van hagel of storm, ruitschade, bliksemschade, diefstal, ontploffing en een aanrijding met loslopende dieren. Met deze motorverzekering heeft u iets meer zekerheid.

 

  1. WA casco verzekering

Een laatste optie die u heeft is een WA casco verzekering. Deze is bedoeld voor nieuwe of zeer jonge motoren en motoren van grote waarde. U bent dan gedekt voor alle bovengenoemde situaties plus schade aan uw eigen motor die u zelf veroorzaakt heeft. U bent eigenlijk voor alle situaties gedekt, wat natuurlijk belangrijk is als u een nieuwe- of een waardevolle motor heeft. Voor de WA casco motorverzekering betaalt u de hoogste premie, maar bent u ook het beste gedekt. Dure schadereparaties aan uw motor worden praktisch altijd vergoed.

 

Heeft u aanvullende verzekeringen nodig?

Vervolgens heeft u de mogelijkheid om uw motorverzekering uit te breiden met extra opties. Deze zijn niet verplicht, maar maken u het leven wel gemakkelijker. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ongevallenverzekering voor opzittenden. Hierdoor is de bestuurder en de bijrijder gedekt en volgt er een uitkering als een ongeluk voor financiële of lange termijn gevolgen zorgt. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan invaliditeit. Een andere aanvullende motorverzekering is de verhaalrechtsbijstandverzekering. Raakt u als bestuurder bij een ongeval betrokken en heeft u rechtshulp nodig, dan wordt deze hulp vergoed door de motorverzekering. 

 

Andere extra opties

Behalve de aanvullende verzekeringen hierboven genoemd zijn er ook andere opties waaruit u kunt kiezen. Heeft u bijvoorbeeld een motor van 20 jaar of ouder waar u jaarlijks niet meer dan 7500 mee rijdt, dan is een oldtimer motorverzekering soms goedkoper. U heeft ook de mogelijkheid om uw accessoires en motorkleding mee te laten verzekeren. Ook dat is geen verplichting, maar de prijzen voor accessoires kunnen hoog oplopen. Kies voor deze extra optie bij uw motorverzekering en ook deze waardevolle voorwerpen zijn meeverzekerd.

 

Maak een vergelijking

De beste manier om voor u de juiste motorverzekering aan te wijzen is door een grondige vergelijking te maken. U neemt alle voorwaarden die u van uw motorverzekering verwacht en gebruikt deze bij een vergelijkingssite. Het is dan belangrijk dat u een goede vergelijkingssite uitkiest en deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • De vergelijkingssite moet onafhankelijk zijn. U krijgt de resultaten dan op een objectieve manier gepresenteerd, zonder dat de vergelijkingssite u om commerciële redenen een bepaalde aankoop wil laten doen. Wilt u zeker weten dat een vergelijkingssite onafhankelijk is, kies dan voor een website met een keurmerk of naar informatie waarin dit op een andere manier expliciet wordt aangegeven en bewezen. 
  • Het is ook belangrijk dat de vergelijkingssite alle verzekeraars behandeld. U wilt natuurlijk zoveel mogelijk opties te zien krijgen. Eventueel kiest u twee of drie sites uit, zodat u zeker weet dat u alle verzekeraars bij uw vergelijking betrekt.
  • Een laatste voorwaarde voor een vergelijkingssite is dat u de filters krijgt die u nodig heeft om een selectie te maken. Deze filters zijn bijzonder handig, omdat u daar alleen de motorverzekeringen die voor u relevant zijn met elkaar vergelijkt en niet alle verzekeringen. Dat zou zoeken naar een naald in een hooiberg zijn. Maak een goede selectie en kies de motorverzekering die goed bij u past.

 

Vergeet ook de kleine letters niet

Een laatste advies dat we u nog willen meegeven is dat u de kleine letters niet vergeet. Hierin vindt u informatie bijvoorbeeld over wat de uitkering is bij diefstal, als u de motor total loss rijdt of welke hulp u vergoed krijgt bij pech. Sommige verzekeraars bieden u dan veel meer diensten aan voor een prijs die niet eens zoveel hoger ligt. Alleen vergelijken op prijs is dus af te raden, want wat u ervoor terugkrijgt is net zo belangrijk.

 

De beste motorverzekering voor u

Met de bovenstaande informatie en een paar goede vergelijkingssites zou het niet moeilijk zijn om snel en doeltreffend een goede motorverzekering te vinden. Eventueel leest u dan ook nog even recensies door, zodat u van bestaande klanten hoort hoe het is om met die verzekeraar te werken. U weet dan zeker dat uw motor het komende jaar weer een goede verzekering heeft waar u de weg mee op durft.

 

Vergelijk hier uw motorverzekering…