Wat maakt kunststof kozijnen zo populair?

0
395
WonenWonen

Kunststof kozijnen winnen meer en meer terrein ten opzichte van hun houten concurrenten. Sterker nog, wie in nieuwbouwwoningen kijkt, vindt bijna niks anders meer. Dit heeft meerdere redenen, die we graag even op een rijtje zouden zetten. Zo weet je immers precies waar je straks in investeert.

Ze zijn onderhoudsarm

Allereerst is er het gebrek aan onderhoud. Waar houten kozijnen flink wat liefde en zorg nodig hebben om goed te blijven, is dat met kunststof kozijnen in Groningen heel anders. Kunststof is namelijk zeer goed bestand tegen de elementen. Regen, zon, vorst, het heeft allemaal geen invloed op de staat van het kunststof. Dit betekent dat het vrijwel geen onderhoud nodig heeft en dat je er dus tientallen jaren probleemloos plezier van zult hebben. Het enige wat af en toe nodig is, is een beetje schoonmaakmiddel en een spons. Door de kozijnen schoon te houden, blijven ze er goed uit zien en krijgt het vuil geen kans om zich definitief te nestelen. Zet dit tegenover hout, waarbij je allerlei soorten beits en verf moet gebruiken om het in goede staat te houden. De schilder moet regelmatig langskomen en doe je dit allemaal niet, dan vallen de gaten erin en kan je de hele constructie laten vervangen, waarmee je nog veel verder van huis bent.

Ze zijn kleurvast

UV-licht zorgt ervoor dat hout na verloop van tijd kan verbleken. Bepaald niet ideaal, want hierdoor heb je weer een schilder nodig die het hout komt bewerken. Bij kunststof heb je dit probleem niet. Kunststof is kleurvast en blijft zodoende tientallen jaren in exact dezelfde kleur. Ideaal, want zo bespaar je flink op de kosten van het onderhoud, terwijl je huis gewoon net zo voorkomend blijft als altijd.

Ze isoleren uitstekend

Duurzaamheid is natuurlijk het grote buzzword van nu en de kunststof kozijnen voldoen hier gemakkelijk aan. Dankzij de hoge bouwkwaliteit en de slimme constructie, houden ze warmte binnen en koude buiten. Dit maakt de kozijnen zeer populair bij mensen die echt iets aan hun huis willen laten doen op het gebied van duurzaamheid. Sterker nog; de overheid heeft kunststof kozijnen onder de noemer ‘verduurzamende elementen’ geplaatst, waardoor je aanspraak maakt op subsidie als je de kozijnen wil laten plaatsen. Dit maakt ze een stuk bereikbaarder en de investering een stuk minder ingrijpend. En het mooie is; dankzij de uitstekende isolerende werking betaalt de investering zichzelf in rap tempo weer terug.

Ze zijn niet van hout te onderscheiden

Kunststof komt in allerlei variaties en deze variaties kunnen perfect op echt hout lijken. Hiermee heb je kozijnen die de look van echt hout hebben, terwijl je profiteert van al het goede dat kunststof te bieden heeft. Met andere woorden: kunststof biedt het beste van twee werelden.