Wat komt er kijken bij migratie naar het buitenland?

0
119
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Migreren is een grote stap. Er moet van alles geregeld worden, zoals de uitschrijving bij de gemeente, financiële zaken zoals belastingen en uitkeringen, en de daadwerkelijke verhuizing. Waar je allemaal aan moet denken als je migreert, is afhankelijk van het land van jouw bestemming. Vraag dus vooraf in Nederland meer informatie aan bij de buitenlandse vertegenwoordiging van jouw toekomstige woonland. Een aantal zaken geldt altijd, onafhankelijk van waar je naartoe verhuist.

1. Verhuizing melden bij de gemeente

Als je voor een periode van langer dan acht maanden uit Nederland vertrekt, dien je dit vijf dagen voor vertrek te melden bij je gemeente. Je geeft door naar welk land je verhuist en op welk adres je daar bereikbaar bent. Instanties zoals de Sociale Verzekeringsbank en je pensioenfonds(en) krijgen automatisch bericht van je emigratie.

2. Belasting, uitkeringen en toeslagen regelen

Indien je inkomsten uit twee landen hebt, betaal je niet in beide landen belasting over deze inkomsten, maar misschien moet je wel in twee landen aangifte doen. Krijg je een pensioen, lijfrente of andere uitkering vanuit Nederland? Dan kan het zijn dat je hierover in Nederland geen belasting hoeft te betalen. Krijg je zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of een kindgebonden budget? Controleer dan vóór vertrek of jij en jouw gezinsleden hier in het buitenland nog recht op hebben. De toeslagen zijn namelijk gebaseerd op je situatie in Nederland. Denk ook na over je pensioen: vraag bij je pensioenfonds wat je moet regelen voor je migratie.

3. Inboedel verhuizen

Bij verhuizing naar een ander EU-land kun je over het algemeen je inboedel zonder formaliteiten meenemen. Verhuis je niet naar een EU-land, doe dan bij de douane een uitvoeraangifte van je inboedel en lever ook een inventarislijst in van de goederen die je meeneemt. Je verhuizer kan je daarbij helpen. Kun je ook wat hulp gebruiken bij het leeghalen van je woning, schakel dan een bedrijf in om snel en professioneel je woning te ontruimen. Je kunt je bezittingen gewoon meenemen of de inboedel laten opkopen. Daarna kan zo’n bedrijf de woning ook voor je schoonmaken.

4. Emigratiebureau inhuren

Wil je wel emigreren, maar ben je bang voor al het regelwerk? Je zou een emigratiebureau kunnen inhuren. Emigratiebureaus in Nederland zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald land, zoals Australië of Canada. Ook is het mogelijk een bureau in te huren in het land waar je naartoe verhuist. De uitbesteding van het papierwerk zou wat zorgen kunnen wegnemen. En anders kunnen deze 10 tips tegen verhuisstress misschien helpen.