Wat je moet weten over het inrichten van een kantoor

0
16
WonenWonen

Bij het inrichten van een kantoor komt meer kijken dan alleen het plaatsen van een aantal mensen op een bepaald aantal vierkante meters. Hoe kies je de beste meubels om een kantoor in te richten? Hiervoor kun je kijken op www.havic-kantoormeubelen.nl/. De keuze van meubels hangt niet alleen af van economische facturen, maar ook van technologische vereisten en de cultuur van het bedrijf. Een kantoor is vaak het visitekaartje van de organisatie. Voor je begint met het inrichten van een kantoor is het goed om naar een aantal verschillende factoren te kijken: de cultuur van het bedrijf, de structuur (horizontaal of verticaal) en de communicatiebehoeften. Daarna wordt ook gekeken naar de afdelingenin het bedrijf en de relatie daartussen, of er sprake is van teamwerk en welke gemeenschappelijke ruimtes nodig zijn. Dit zal het startpunt vormen voor de inrichting van een kantoor.

Hoe richt je werkplekken in

Iedere werkplek moet aan een paar eisen voldoen. De eerste hiervan is dat het moet worden aangepast aan degene die er gaat werken en welke activiteit hij of zij gaat doen. Een tweede belangrijke regel is dat de werkplek genoeg bewegingsruimte moet hebben, zodat de gebruiker van die plek geen ongemakkelijke houdingen aan hoeft te nemen.

Basiselementen voor de werkplek

Een bureau moet voldoen aan de specifieke behoeften van de gebruiker en de werkplek van diegene. Daarom geven bedrijven tegenwoordig vaker de voorkeur aan bureaus die in hoogte verstelbaar zijn waarmee je gedurende de dag verschillende houdingen aan kunt nemen. Een voorbeeld hiervan zijn zit sta bureaus. Daarna begint de definitie van een werkplek met een aantal basiselementen: werkbladen, opbergsystemen en stoelen. Voorheen werd bij het ontwerpen van bureaus geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende activiteiten die in een kantoor worden uitgevoerd. Hierbij voerde het klassieke rechthoekige blad de boventoon en deze werd voor alle soorten werk gebruikt. Vandaag de dag worden werkoppervlakken meer ontworpen op basis van de activiteit die op elke werkplek wordt uitgevoerd. Bij het inrichten van een kantoor is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de afmetingen van het bureau. Daarnaast moet er onder het bureau genoeg ruimte zijn om prettig te kunnen zitten.

Een goede stoel

Misschien nog wel het belangrijkste bij het inrichten van een kantoor is het kiezen van een goede stoel. Een bureaustoel die zich aanpast aan de gebruiker, belangrijk hierbij is vooral de positie van de rug. De stoel moet ook verstelbaar zijn in hoogte, zowel het zitgedeelte als de armleuningen. Een ergonomische bureaustoel kan veel fysieke klachten voorkomen. Een verkeerde zithouding leidt vaak tot lichamelijke problemen. Bezuinigen op een goede stoel is dus geen goed idee. Het is ook een leuk idee om wat kleur toe te voegen aan je kantoor. Vaak wordt ervoor gekozen om de ruimtes in neutrale kleuren als wit of lichtgrijs te schilderen, maar probeer eens een vrolijke pastelkleur voor een andere sfeer.