Wat is een tiny house? 3 inspirerende voorbeelden

0
921
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Een tiny house is een klein huisje. Het idee van het tiny house is dat je duurzamer, milieuvriendelijker en goedkoper kunt leven met enkel wat je nodig hebt. Overbodige spullen gaan de deur uit en je beschikt alleen over woonruimte waar je ook echt gebruik van maakt. Wanneer je beperkt de ruimte hebt, kun je alleen maar spullen kopen die je echt nodig hebt en waar je blij van wordt. De tiny house movement is overgewaaid vanuit Amerika en gaat uit van principes van minimalisme.

Tiny Tim

De Tiny Tim is een huisje van zo’n 13 m2 groot dat 100% autarkisch is. Dit wil zeggen dat je deze tiny house ook op terreinen kunt plaatsen waar geen aansluitingen zijn voor gas, water, elektra en riool. Het huisje is voorzien van eigen windmolens, een energiedak met hybride zonnepanelen en een groene water-zuiverende wand zodat je zelf drinkbaar water kunt recyclen.  De gevels kunnen worden voorzien van een toplaag van verbrand hout dat zorgt voor een beschermende koollaag volgens de eeuwen oude Japanse traditie Shou Sugi Ban.

MiniStek

De MiniStek is wat groter. Het ronde Tiny House wordt 22m2 en heeft een schuin dak, zodat de zonnepanelen op het dak optimaal renderen. Ook kan het huisje met de zon meedraaien. Dankzij de grote glazen gevel heb je het idee dat je in de natuur woont. Hierdoor voelt het huisje ook een stuk ruimer. Bijna iedereen kiest ervoor om een tiny house op een natuurlijk en ruim stuk grond te zetten, zodat je meer buiten dan binnen leeft. Zet een mooie loungeset neer, leg een moestuin aan en genieten maar!

Tiny Loft

Mill Home ontwikkelt straatjes met tiny houses door heel Nederland. Deze lofts zijn er in verschillende formaten en indelingen, voor een een-, of tweepersoons huishouden en zelfs een gezin. Met een oppervlakte van meer dan 30m2 zijn de lofts niet heel tiny, maar wel zeer compact. De woningen zijn energie neutraal ontworpen waardoor minimale verwarming nodig is. Het warmte-terugwin systeem zorgt voor een minimaal verlies in ventilatie en de zonnepanelen op het dak leveren genoeg stroom voor al het verbruik.

Tiny houses in Nederland

In Nederland wordt de tiny house steeds bekender. Op verschillende plekken in het land zijn de huisjes al te vinden. Je kunt ook een tiny house laten ontwerpen en het vervolgens zelf bouwen: hou dan rekening met verschillende voorwaarden zoals het bestemmingsplan van de grond waar je wilt bouwen en het bouwbesluit. Hierover kun je in gesprek met de gemeente of de welstandcommissie.