Een stukadoor is iemand die gips of stucwerk aanbrengt op muren, plafond of scheidingswanden voor functionele en decoratieve doeleinden. Een stukadoor is iemand die pleisters van gips of stucwerk aanbrengt op muren, plafonds of scheidingswanden voor functionele en decoratieve doeleinden. De overgrote meerderheid van de stukadoors is werkzaam in de aannemerssector van de speciaalhandel. Ongeveer 53% is werkzaam in de industrie van gipsplaten en isolatie, terwijl 15% werkzaam is in de industrie van metselwerk. Nog eens 11% is zelfstandige.

Stukadoors doen meestal het volgende:

  • Reinig en bereid oppervlakken voor;
  • gaas op het oppervlak om ervoor te zorgen dat het gips of stucwerk op zijn plaats blijft
  • Mengt gips en stucwerk tot de gewenste consistentie;
  • Breng twee of drie lagen gips of stucwerk aan met behulp van troffels, borstels of spuitpistolen;
  • Ruw het ondervachtoppervlak met een krabber zodat de afwerklaag blijft plakken;
  • Maak decoratieve texturen met borstels, troffels, zand of stenen;
  • Breng afdichtmiddelen of wassen aan om de afwerking te beschermen en gemakkelijk schoon te maken.

Stukadoors brengen gipslagen aan op muren en plafonds, zodat er geluidsdichte en brandwerende oppervlakte ontstaan. Met behulp van gereedschap (troffels) brengen ze gips aan op al die oppervlakten, zoals op beton of een ondersteunend gaas wat vaak gebruikt wordt. Stukadoors kunnen ook gips op gipsplaten aanbrengen om krasbestendige en gladde muren te krijgen. Ook kunnen zij schimmels gebruiken om mooie vormen in het gips aan te brengen, dit vereist wel de nodige creativiteit. Ze brengen ook geprefabriceerde buitenisolatiesystemen over bestaande muren aan.

Tegenwoordig kan je overal stukadoors vinden. Ben je op zoek naar een stukadoor in Amstelveen of een stukadoor in Amsterdam? Kijk dan op stucstunter voor de gekste stuntprijzen.