Wat is een grutterskast?

0
233
Design en lifestyle

Hoewel de naam grutterskast je misschien niet direct iets zegt, heb je hem vast en zeker vaak gezien. De grutterskast is namelijk een ander woord voor een specifiek type buffetkast, ook wel winkelkast genoemd. Een grutterskast bestaat vaak uit drie delen, te noemen:
● Een onderkast: in het onderste deel van de grutterskast bevinden zich deurtjes en/of lades, ideaal wanneer je op zoek bent naar opbergruimte.
● Een middenstuk: boven de deurtjes of lades bevindt zich een rij met een of meerdere schappen die worden afgesloten met een bolle klep. Deze kun je open en dicht doen, ideaal om bijvoorbeeld een mooi servies in te bewaren.
● De bovenkast: de bovenkast bestaat uit deurtjes met daarin glas. Achter deze deurtjes bevinden zich schappen. Die maken de kast, in combinatie met het glas, ideaal om bijvoorbeeld fotolijstjes of souvenirs van vakanties in te zetten.

Grutterskasten in verschillende formaten

Je hebt grutterskasten in verschillende formaten. De hoogte van een grutterskast is vrijwel altijd gelijk: ongeveer 210 cm hoog. De breedte verschilt enorm, en loopt van 110 cm breed tot ongeveer 300 cm breed. De meeste grutterskasten zijn handgemaakt, waardoor de maat van de kast vrijwel nooit tot op de centimeter klopt. Grofweg zijn er daardoor grutterskasten in 110 cm, 160 cm, 210 cm, 230 cm, 240 cm en 300 cm. Bij de meeste woonwinkels met grutterskasten kun je ook grutterskasten op maat laten maken. Je kiest dan de maat die past bij jouw interieur. Kleine kanttekening: de levertijd van grutterskasten op maat is lang.

De populairste grutterskast: de Bastiaan grutterskast

De zoektocht naar een grutterskast zal vrijwel altijd leiden naar de bekende grutterskast Bastiaan, beter bekend als de buffetkast Bastiaan. Deze grutterskast is verkrijgbaar in 110 cm, 160 cm, 210 cm, 230 cm, 240 cm en 300 cm. De kleur van de buffetkast is wit, RAL9010, of volledig van teakhout. De kleur is dan naturel teak. De Bastiaan buffetkast matcht perfect met iedere landelijke inrichting en bestaat uit een onderkast en bovenkast. Beide delen zijn van elkaar af te halen, wat de kast gemakkelijk te verplaatsen maakt. De onderkast heeft een diepte van 52 cm, terwijl de bovenkast een diepte heeft van 37,5 cm.