Je hebt er vast wel eens van gehoord: carbid. Vroeger werd het gebruikt voor het wegjagen van mollen, maar tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor het carbidschieten met oud en nieuw. Alleen in de maand december wordt er al 95.000 kilo carbid verkocht in Nederland. Maar je kunt het hele jaar carbid kopen, dit valt namelijk buiten de vuurwerkregeling. Echter, als je carbid wilt gaan schieten, heb je wel een vergunning nodig.
Bron: Woonwarenhuis Wezan
Carbid, wat is het en waar wordt het voor gebruikt?
Carbid is geen kant en klaar product. Het wordt gemaakt door koolstof en calciumoxide. Deze twee stoffen worden met elkaar versmolten en na afkoeling ontstaat een steenachtig materiaal. Carbid kan worden gemengd met verschillende stoffen. Echter, één combinatie wordt vaak toegepast, die met water. Carbid wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt voor het lassen van auto’s. Ook is het een oud middel om mollen en woelratten te verjagen. Plaats een brok carbid in je tuin en je zult geen last meer hebben van de beesten. Maar carbid wordt vooral gebruikt voor het traditionele carbidschieten.
Carbidschieten
Bij carbidschieten, je hoort het al aan de naam, wordt carbid gebruikt. Bij onvoldoende kennis kan carbidschieten erg gevaarlijk zijn. Je moet je goed voorbereiden voordat je begint. Je hebt namelijk een melkbus nodig die geschikt is voor het carbidschieten. Je kunt niet zomaar lukraak een melkbus uitzoeken, deze moet aan een aantal eisen voldoen. Alle lasnaden moeten nog in tact zijn en de bus dient ook goed gecontroleerd te worden op gaten. Als je een goede melkbus hebt gevonden, moet je een klein gaatje in de bus boren. Dit is nodig om het gas te kunnen ontsteken. Zorg dat je melkbus stevig op de grond staat en dan is hij klaar voor gebruik. Gooi een paar blokken carbid in de bus en voeg een beetje water toe. Hier kun je ongeveer vijf keer mee knallen. Let er wel op dat er veel oefening nodig is om een optimale knal te veroorzaken.
Veiligheid staat voorop
Carbidschieten kan erg gevaarlijk zijn, hier moet je rekening mee houden. De harde knallen veel overlast veroorzaken, maar ook je gehoor beschadigen. Bij de traditionele melkbussen wordt vaak de bijbehorende deksel bij het carbidschieten gebruikt. Door de harde klap kan deze deksel wegvliegen en dit kan erg gevaarlijk zijn. Daarom wordt er steeds vaker een voetbal bij het carbidschieten gebruikt. De knal is net zo hard, maar het is minder gevaarlijk. Ook kan het voorkomen dat de melkbus ontploft. Zorg ervoor dat er geen klein vlammetje bij het carbid komt, carbid gemengd met water is namelijk erg ontvlambaar.