Wat gaat de corona crisis met de huizenmarkt doen?

0
55
huizen
Design en lifestyle

Dit is een vraag die veel mensen bezighoudt en niet alleen op de woningmarkt. Dit geldt namelijk voor iedereen op veel verschillende markten. In hoeverre gaat de corona crisis ons nog beïnvloeden? Het kan namelijk nog wel een tijd gaat duren voordat we pas echt gebruik kunnen maken van een vaccinatie. Maar voor jou als woningzoekende is het belangrijk om te weten of het nu wel of niet slim is om al een huis te kopen of toch nog even te wachten. 

Nu wel een kans grijpen naar een woning? 

Veel mensen, en daaronder voornamelijk starters, zien op dit moment juist hun kans om een woning te kopen. Dat omdat investeerders en veel andere mensen juist een beetje terughoudend zijn in deze tijd en het voorheen voor starters soms wel onmogelijk leek te zijn om nog een huis te kopen. Voor starters is het nu dus een goede kans om erbij te zijn. 

De effecten moeten nog worden gevoeld

Het kan ook zijn dat de echte economische gevolgen van de corona crisis nog moeten komen en dat het effect op de huizenmarkt daarbij ook nog moet komen. Wanneer dat gaat zorgen voor een dip in de markt dan zou het slimmer zijn om nog even te wachten met het kopen van een woning.

Het is het een bijzondere tijd en daarom is het slim om alle ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Heb jij al een bepaald woongebied op het oog waar je graag alleen of met je partner zou willen wonen? Dan is het zaak om constant op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en nieuwbouwwoningen in jouw regio in de gaten houden. Hoeveel en welke woningen komen er steeds beschikbaar en voor wat voor prijs. Hoe snel worden de woningen verkocht en wat gebeurd er met corona? Al deze ontwikkelingen kunnen je een beter beeld geven van of het slim is om wel of niet wat te kopen. 

Goed kijken naar je eigen situatie

Ook is het slim om te kijken naar je eigen situatie. Zit je er financieel goed bij en kun je er met jouw baan vanuit gaan dat je inkomen ook door zal gaan als er meer economische gevolgen komen? Je wilt namelijk niet nu net een woning kopen en binnen een half jaar je baan verliezen. Wanneer je in veel onzekerheid zit dan kan het slim zijn om toch nog wat langer te wachten. Mocht het gebeuren dat je jouw baan verliest en er ook nog eens een dip in de markt komt dan betaal je dus te veel voor je hypotheek, terwijl je dat geld ook misschien niet eens op kunt brengen.