Veilig wonen

Wat doet een aankoopmakelaar?

Geschreven door admin

Voor veel mensen is het nog onbekend wat een aankoopmakelaar doet. De naam verklapt al wel iets: een makelaar die helpt bij het kopen van een huis. Maar wat doet een aankoopmakelaar precies? Welke stappen onderneemt hij? Je leest het in dit artikel.

 

1. De aankoopmakelaar als contactpersoon

Nadat jij, of je aankoopmakelaar een woning heeft gevonden dat aan jouw wensen voldoet, neemt de aankoopmakelaar contact op met de verkoopmakelaar of eigenaar van de woning. Hij regelt een bezichtiging voor jullie, waarbij de aankoopmakelaar ook aanwezig zal zijn.

 

2. Deskundigheid

Tijdens de bezichtiging bekijkt de aankoopmakelaar de woning met een objectieve blik. Wanneer woningzoekenden naar een woning kijken, doen ze dat subjectief en met emoties, ze proberen zich voor te stellen hoe het zou zijn als ze daar zullen wonen. De aankoopmakelaar bekijkt ondertussen of er eventuele verborgen gebreken zijn en of het noodzakelijk is om een bouwkundig rapport te laten opstellen. Een professionele blik op de woning is van groot belang.

 

3.Grondig onderzoek

Na de bezichtiging zal de aankoopmakelaar grondig onderzoek doen naar de woning. Denk hierbij aan zaken als bestemmingsplannen, gemeentelijke en provinciale zaken, kadastrale gegevens en milieuwetgeving. Deze factoren kunnen allemaal van belang zijn in het keuzeproces voor het wel of niet kiezen van de woning.

 

4. Onderhandeling

Nadat de aankoopmakelaar alles onderzocht heeft en u heeft laten weten deze woning graag te willen kopen, begint het onderhandelingsproces. De aankoopmakelaar weet precies wat de woning waard is en zal zo de best mogelijke koopprijs proberen te realiseren.

 

5. Verkoopovereenkomst

Wanneer beide partijen overeen zijn gekomen over de prijs, wordt er een verkoopovereenkomst opgesteld door de verkopende partij. De verkoopovereenkomst zal door de aankoopmakelaar met zijn juridische kennis bekeken worden en waar nodig aangepast worden.

 

6. Inspectie

Vervolgens zal de de aankoopmakelaar met u nog de woning inspecteren en controleren of de woning conform de koopovereenkomst is opgeleverd. Ten slotte zal de aankoopmakelaar je nog bijstaan bij de notaris en de notariële overdracht. Dan zit het werk van de aankoopmakelaar er op en kunnen jullie gaan genieten van de nieuwe woning.