Een trend die zowel voor binnenshuis als buitenshuis geldt is het zoveel mogelijk gebruiken van natuurlijke invloeden. Veel mensen zetten daarom de tuin en woonkamer vol met planten. Een logisch gevolg van deze keuze is dat je ook de planten water moet geven om deze in leven te houden. Door de vele verschillende plantensoorten, die tegenwoordig van over de hele wereld geïmporteerd worden, is het echter niet duidelijk wanneer je de planten het beste water kan geven. Voor een speciale plantensoort kan het zijn dat het geven van water ook op een speciale manier moet geschieden. We kunnen echter onmogelijk iedere soort hier bespreken. Daarom onderbouwen we de regel die op de meeste plantensoorten van toepassing is.

Water in de ochtend of avond geven

Over het algemeen kunnen we als regel stellen dat je planten het beste in de ochtend of avond water kunt geven. Overdag heb je namelijk vaak met zonlicht te maken en in de zomer kan dit ervoor zorgen dat het water sneller verdampt dan de plant het vocht kan opnemen. Daarbij kunnen waterdruppels ook als een vergrootglas op de zonnestralen werken waardoor je de kans loopt dat het groen verbrandt. In de ochtend, voordat de zon opkomt, of in de avond, nadat de zon is ondergegaan, is daarom de beste tijd om de planten water te geven.

Waterbehoefte planten in de gatenhouden

Niet alleen wanneer je de planten het beste water kan geven, ook de hoeveelheid water die je geeft is van belang. Ook hiervoor is geen regel aan te geven die standaard op alle plantensoorten van toepassing is. Het beste kan je daarom met je ogen de waterbehoefte van planten in de gaten houden. Wanneer bladeren er slapjes bijhangen dan heeft de plant bijvoorbeeld meer water nodig. Als je dit bijtijds aanpast dan heb je na verloop van tijd goed door hoeveel en wanneer je een plant water moet geven.