Waarom zou je kiezen voor een sedumdak?

0
139
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Een groen dak is niet bijzonder meer in ons land en het meest toegepast wordt een sedumdak. Sedum is een verzamelnaam voor vetplantjes. Daar zijn wel 250 verschillende soorten van. In het algemeen zijn het stevige planten die het onstuimige klimaat in ons land wel aankunnen. Afhankelijk van de hoeveelheid zon op een dak en andere zaken kan de specialist de vetplantjes kiezen die het beste passen bij jouw dak. Een sedumdak kan in principe een plat of schuin dak zijn. Een bijkomende voordeel van sedum is dat je relatief weinig aarde nodig hebt om de planten zich stevig te laten hechten op het dak.

Let op: Als je een sedumdak wilt (laten) aanleggen, is een technisch onderzoek vooraf een must. De begroeiing en de daarvoor benodigde aarde geeft immers extra druk op je dak en het moet voor de zekerheid doorgemeten worden of dat mogelijk is.

De voordelen van een sedumdak

Levensduur van het dak

Met de laag planten, krijgt het dak een sterke extra beschermlaag. De zon en de neerslag worden getemperd door de begroeiing en dat houdt in dat het dak vele jaren extra mee zal gaan.

Isolering

De extra laag op het dak zorgt voor een uitstekende warmte- en geluidsisolering. In de winter zorgt het dak ervoor dat er minder warmte ontsnappen kan en in de zomer blijft het huis koeler omdat de vetplanten de zonnestraling wegvangen. Ook het geluid van de omgeving en bijvoorbeeld regen en hagel wordt geïsoleerd.

Minder onderhoud

Een sedumdak vraagt weinig onderhoud omdat de planten sterk zijn en meestal goed voor zichzelf kunnen zorgen. Als jij goed zorgt voor de planten, zullen deze goed zorgen voor jouw dak.

De natuur in huis halen

Wellicht is de juiste term dat je de natuur op je huis haalt, maar in de praktijk is het uiteraard een bijdrage aan het milieu. Planten zorgen voor zuurstof en nemen CO2 op. Bovendien is het een mooi gezicht om je huis een groen dak te geven.

Waar moet je aan denken bij een sedumdak?

Planten

Sedum omvat een groot aantal sterke vetplanten die goed voor zichzelf kunnen zorgen. Een beetje hulp hebben ze echter wel nodig. Zo is jaarlijks een zekere hoeveelheid plantenvoedsel een noodzaak. De mineralen in de dunne laag grond raken op. Ook moet je in de zomer even opletten in tijden van droogte. Als de planten erg achteruit gaan, moet je ze extra water geven.

De goot regelmatig inspecteren

Ook zonder een groen dak is het noodzakelijk om je goten af en toe te inspecteren. Dat moet ook bij een sedumdak. Het is immers mogelijk dat plantenresten de dakgoot gaan verstoppen. Hoewel de planten een deel van het regenwater opnemen, moet de rest op de normale manier afgevoerd worden.

Let op insecten en slakken

Een levend dak trekt ook mogelijk andere leven aan. Vetplanten zijn niet echt in trek bij plantenetende insecten of slakken. Toch is het soms mogelijk dat deze zich daar vestigen. Controleer je dak dan ook af en toe op ongewenste gasten.