Waarom zijn we vrolijker in de lente?

0
1025
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wanneer de vogels weer gaan fluiten, de bloemetjes weer gaan bloeien en de zonnestralen weer gaan schijnen, worden we overmeesterd door een euforisch geluksgevoel. Ieder voorjaar weer worden we getrakteerd op de vrolijkheid die alleen de wonderschone natuur je geven kan. Hoe komt dat toch? Dit komt voornamelijk door het zonlicht en de wetenschap dat je daar nog veel meer van krijgt met de zomer in het verschiet. Na de gure en donkere wintermaanden snakt de hele natuur, inclusief de mens, naar licht. Licht is een belangrijke voedingsbron voor ons algeheel welzijn. De kracht ervan moet zeker niet onderschat worden.

Gelukhormoon serotonine 

Een bekend gelukhormoon is serotonine. Dit is een neurotransmitter die onder andere van invloed is op je gedrag, je libido, je leervermogen en je slaap. Bij een tekort aan serotonine kunnen de symptomen vrij ernstig zijn: angstige gevoelens, depressiviteit, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Je kunt je serotoninegehalte onder andere met zonlicht op het juiste niveau houden. Door het zonlicht komt er tryptofaan vrij in je bloedbanen wat als belangrijkste bouwsteen geldt voor de aanmaak van serotonine.

Vitamine D

Ook vitamine D is van invloed op onze gemoedstoestand. Wist je dat heel veel mensen een tekort aan vitamine D hebben aan het einde van de winterperiode? Zonlicht geldt als de primaire bron voor vitamine D in ons lichaam. Logisch dus dat we ons meteen een stuk beter en vrolijker voelen wanneer we in het voorjaar lekker in het zonnetje gaan zitten en er wandelend of fietsend op uit trekken.