Waarom we steeds meer willen uitgeven aan stoelen van designers

0
822
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Als we hier een top 10 van de meest verkochte designerstoelen allertijden zouden neerzetten, is de kans groot dat je de meerderheid van de stoelen herkent. Neem de designerstoelen van Charles Eames. Deze stoelen zijn bij vrijwel iedereen bekend. Misschien zal je niet meteen zijn naam herkennen of weten dat dit een Eames Chair is. Toch zal het ontwerp je bekend voorkomen. Of misschien staat het zelfs wel in jouw woonkamer.

Datzelfde is van toepassing op de stoelen van Arne Jacobsen, Eero Saarinen en Florence Knoll. Of wat dacht je van de Barcelona Chair van Mies van der Rohe? Een bijna net zo’n imponerend staaltje designerwerk waar we honderd jaar later nog met warmte over praten.

We geven meer uit aan designermeubels

Designermeubels waren tot een jaar of twintig geleden echt iets waar de gewone Nederlanders amper aan dachten. We vonden het vrijwel altijd te duur en in veel gevallen moesten we er niet aan denken dat we een opvallend meubel in ons interieur zouden plaatsen.

Tegenwoordig denken we daar wel wat anders over. Vooral designstoelen en accessoires zijn we uit het niets geïnteresseerd in geworden. Dit heeft naar verwachting te maken met het enorme aantal meubels dat op een gegeven moment betaalbaar werd.

Standaard IKEA-meubels en andere goedkope meubels van Jysk, Leen Bakker of Kwantum hebben ervoor gezorgd dat we uniekere meubels in huis wilden halen. En waar kijk je dan naar? Dan gaan we weer terug naar de designerstoelen.

Dit zijn de designers die het momenteel goed doen

We zullen je niet de hele waslijst presenteren met alle designers waar momenteel het meeste geld aan uit wordt gegeven. Wat we wel doen, is onze eigen favorieten bespreken. En dan kom je al snel uit op de Mole Armchair van Sergio Rodrigues of de Barcelona Chair van Mies van der Rohe. Twee geweldige stoelen die het op dit moment zeer goed doen. Het is dan ook werkelijk niemand een verrassing dat het aantal reproducties van deze twee ontwerpers in een hoog tempo toeneemt.

De Barcelona Chair kent basic en premium reproducties waarvan de premium varianten bijna niet meer onderdoen voor het origineel. Als liefhebber van designmeubels, hoef je dus niet zozeer de hoofdprijs te betalen voor de mooiste meubels. En dat kan fijn zijn als je een uniek meubel in huis wil halen. Of met deze lagere prijzen designermeubels uniek blijven is echter nog maar de vraag..