Waarom kiezen voor een donzen dekbed?

0
395
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Dons is één van de meest favoriete vullingen voor dekbedden omdat het zo licht is en de juiste temperatuur kan behouden. Donzen dekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende maten, gewichten, kleuren en kwaliteiten. Dons heeft de eigenschap om je lichaam koel te houden tijdens warme zomernachten en je te verwarmen in de winter. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden wanneer je een donzen dekbed gaat aanschaffen.

Slaaptemperatuur

Voordat je een donzen dekbed uitkiest, moet je weten hoe warm je slaapt. Donzen dekbedden zijn beschikbaar in verschillende gewichten en vullingen, afhankelijk van de temperatuur die bereikt moet worden. Slaap je het liefst met een lichte laag, of slaap je liever met verschillende lagen dekens omdat je het snel koud hebt? Kies voor een zwaarder dekbed als je graag warmer slaapt. 

De grootte van het bed

Weet de afmetingen van je bed voordat je een dekbed koopt. Houd hierbij rekening dat een deel van het dekbed over de randen van het bed valt.

Dichtheid van de vulling

Hoe hoger de dichtheid van de vulling van het dekbed, hoe groter en sterker de donsclusters. Een hogere dichtheid van de vulling zorgt dus voor isolatie van hogere kwaliteit. Daarbij gaan deze dekens een stuk langer mee dan dekens met een lage dichtheid. 

Budget en kwaliteit

Over het algemeen zijn duurdere donzen dekbedden van een hogere kwaliteit omdat deze gemaakt zijn van puur en hypoallergeen ganzendons. Daarbij zijn goedkopere dekbedden gemaakt door het vulmiddel tussen twee lagen stof te naaien, terwijl dekens van hogere kwaliteit zijn doorgestikt en voorzien zijn van lange kanalen die het dons goed op de plek houden. Hierdoor ontstaan er geen koude plekken in het donzen dekbed. Kijk daarom liever hoeveel je maximaal kan investeren in een dekbed dat de juiste temperatuur bereikt en lang mee zal gaan. 

De juiste zorg voor je dekbed

Gebruik altijd een dekbedovertrek om je donzen dekbed te beschermen tegen vuil en vocht. Is het nodig om je dekbed te wassen? Doe dit dan in een wasmachine die groot genoeg is voor het dekbed omdat het dekbed anders in de knoop en beschadigd raakt. Doe ongeveer een derde van de hoeveelheid wasmiddel in de machine die je normaal zou gebruiken. Te veel zeep niet goed is voor de donzen vulling en het duurt lang voordat alle zeep er uit gewassen is. Was de deken met koud water en kies een wasprogramma voor delicate was. Gebruik daarbij een wasmiddel speciaal voor dons of een milde, natuurlijke variant. Na het wassen spoel je de deken nog een keer uit om alle zeep weg te wassen.