Waarom kiest men voor waterontharder?

0
43
Design en lifestyle

Je kent het vast wel. Je merkt dat als jij onder de douche vandaan komt je huid en haar droger aanvoelen. Dat je sneller eczeem krijgt. Dat de voegen in de badkamer steeds weer vol met kalkaanslag zitten en dat de was en zeker de handdoeken hard uit de wasmachine komen. Misschien ken je ook het verschijnsel dat de vaatwasser ineens een stuk minder goed schoonmaakt. Herken je deze signalen? Dan heb je te maken met hard leidingwater, dit is water met een hoog gehalte aan kalk. Zoek jij naar een oplossing? Dan kan waterontharder uitkomst bieden.

Zo wordt hard leidingwater veel zachter

Gelukkig is hier prima iets aan te doen. Met een waterontharder maak je van hard leidingwater veel zachter water en verdwijnen de geschetste problemen als sneeuw voor de zon. Bovendien kun je met een waterontharder geld besparen. Apparaten die met water werken, zoals bijvoorbeeld de vaatwasser, gebruiken bij hard leidingwater namelijk behoorlijk meer stroom. Ze moeten harder hun best doen om hun werk te kunnen doen. Door het laten plaatsen van een waterontharder kan het apparaat het weer met minder  stroom af. En dat zie je meteen terug aan je energierekening, Investeren in de waterontharder verdient zich op deze manier dus altijd terug. 

De werking van de hars deeltjes

De werking van een waterontharder? Het is zo dat hard leidingwater met veel kalk de waterontharder binnen stroomt. Daar krijgt het water echter te maken met bolletjes hars. Deze bolletjes zijn in staat om kalk uit het leidingwater te halen. Het veel zachtere water stroomt vervolgens de ontharder weer uit. Al heel snel na het plaatsen van de ontharder merk je het effect. Er is veel minder sprake van kalkaanslag, je apparaten werken beter en je huid en haar voelen minder droog aan.

Zo spaar je ook het milieu

Behalve dat je bespaart op de energierekening, spaar je ook het milieu. Met hard leidingwater gebruik je als je doucht en wast veel meer zeep en shampoo. Dat verdwijnt uiteindelijk het riool in met alle schadelijke gevolgen voor het milieu van dien. Na het plaatsen van een waterontharder gebruik je veel minder van deze producten. En dat is beter voor het milieu.

Zorg voor voldoende zout in de waterontharder

Wellicht zou je zelf een ontkalker kunnen plaatsen. Het is echter verstandiger dit werk uit te laten voeren door een specialist. Soms moet er bijvoorbeeld een waterkering verlegd worden. Dat is toch echt werk voor de vakman. Zelf heb je amper omkijken naar de waterontharder. Je zorgt alleen dat er voldoende zout in de ontharder aanwezig is. Met zout worden de deeltjes hars gedegenereerd. Soms namelijk, zijn de hars deeltjes verzadigd geraakt. Door te degenereren, spoelen met zout, maak je de deeltjes weer als nieuw en kunnen ze hun uitstekende werk weer doen. Door te werken met een ontharder, verleng je eveneens de levensduur van de apparaten bij je thuis. Die worden namelijk niet langer aangetast door kalkafzetting. Om die reden is ook het dagelijkse boenen van de voegen in de badkamer verleden tijd. En dat scheelt je heel veel tijd en energie.