Waarom een elektrische haard?

0
519
Design en lifestyleDesign en lifestyle

De open haard kent een rijke geschiedenis en heeft door de eeuwen heen een dynamische ontwikkeling doorstaan. De verbeterde technologie en toename van specialistische kennis heeft voor nieuwe alternatieven van huisverwarming gezorgd. In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw heeft de overheid stappen ondernomen om op grootschalige wijze centrale verwarming in vrijwel alle Nederlandse huizen te installeren. Hierdoor is de open haard voor velen een nostalgisch fenomeen geworden. Door de invloeden van de media en onze cultuurgeschiedenis associëren wij de open haard vrijwel automatisch met idyllische en bijna sprookjesachtige ideeën.

Vanwege deze reden verlangen consumenten steeds meer naar het romantisch gevoel van weleer. De installatie van de ouderwetse gaskachel en open haard kent echter vele nadelen. Tegenwoordig kunnen wij de illusie van een open haard in onze huiskamers construeren zonder benadeeld te worden door de ongemakken, die men in het verleden regelmatig ervoer. Vanwege de onderhoudskosten en andere nadelen, die wij in dit artikel verder zullen bespreken was een open haard lange tijd voor veel consumenten geen optie. Een elektrische haard is dan een mogelijk optie.

De elektrische haard versus de openhaard

De elektrische haard kent in tegenstelling tot de oudere alternatieven vele voordelen. De brandstoffen voor de ouderwetse open haard, voornamelijk gas en brandhout zijn uiteraard vernietigend voor het milieu en geen goed alternatief voor schone en frisse lucht. De elektrische haard daarentegen is kostenbesparend, schoon en gemakkelijk in gebruik en tevens ook weinig vervuilend, bovendien installeert u deze moeiteloos zonder veel voorkennis. De vroegere kachel en ouderwetse open haard waren grote verbruikers van energie, wat de kosten van verbruik voor veel consumenten flink omhoog kon drijven. Een ander voordeel van de elektrische kachel is het feit dat u deze elk moment kunt aansluiten of afsluiten.

Onderhoud elektrische haard

Ook het onderhoud van de elektrische haard is een voordeel ten opzichte van de ouderwetse kachel. Vroeger was de reiniging van kachels een verplichte taak. De kosten voor onderhoud werd gedaan door een specialist wat vaak nog meer kosten voor de consument betekende. Verder maakten de oudere kachels brandvlekken en was er tevens een grote kans op brandgevaar. De elektrische kachel daarentegen is gemakkelijk in onderhoud. U hoeft deze niet te reinigen en loopt niet het risico van brandvlekken op uw muur. Daarnaast biedt de elektrische kachel een warme romantische sfeer met alle voordelen van dien.

De elektrische kachel: een verstandig alternatief

De elektrische kachel is vooralsnog een goed alternatief voor consumenten die verlangen naar een warm sfeervol huis en tegelijkertijd de nadelen van de oudere kachels willen vermijden. Tegenwoordig zijn er vele aanbieders van elektrische kachels en kunt u vanaf een paar honderd euro’s al een prachtig exemplaar aanschaffen voor uw eigen huishouden.

Bron: www.woonenleven.nl